NRK Meny
Normal

Stoltenberg: – Tilbudet var godt

Jens Stoltenberg mener lønnstilbudet fra staten var godt, og mener kravet fra de offentlig ansatte innebærer for høy lønnsvekst.

Jens om streiken

Jens Stoltenberg mener tilbudet fra staten var godt nok.

Foto: NRK

Natt til torsdag endte konflikten mellom staten og LO, Unio og YS et faktum, og mellom 25 og 30.000 offentlig ansatte ble tatt ut i streik.

Statsminister Jens Stoltenberg holder fast på at tilbudet fra staten, på rundt fire prosents lønnsøkning, var godt.

– Ja, det var det, for det innebar at statsansatte fortsatt ville få en sterk vekst i inntekter. Rundt tre prosent i økt kjøpekraft er en god inntektsvekst, og det kommer etter mange år med sterk vekst blant statsansatte og andre grupper i Norge, sier Stoltenberg til NRK.

– Er kravet fra de statsansatte ublu?

– Forventningene er høye, og vi legger opp til at folk fortsatt skal få god vekst i inntekter. Men vi er nødt til å ta vare på de gode resultatene i norsk økonomi, og vi er nødt til å sørge for at vi unngår en utvikling som er i nærheten av andre land i Europa, sier Stoltenberg.

– For høy lønnsvekst

Stoltenberg sier til NRK at han mener kravet fra de statsansatte innebar for høy lønnsvekst.

– Det vi la på bordet et forslag som ville gi en lønnsøkning på nesten fire prosent, trekker man fra prisstigning på én prosent, ender man opp med tre prosents kjøpekraftforbedring, det er veldig bra, sier Stoltenberg, og legger til:

– Men det var ikke bra nok for organisasjonene, det respekterer jeg, og derfor ble vi heller ikke enige.

1200 kroner

Forskjellene mellom krav og tilbud for en lærer, politimann eller barnehageansatt som tjener 400.000 kroner i året er på rundt 1200 kroner, før skatt.

– Er det verdt å gå i konflikt for 1200 kroner?

– Jeg kan ikke gå inn på alle enkelthetene i meklingen, men det jeg kan si er at staten strakte seg langt, slik at det ville bli enda et år med sterk lønnsvekst i Norge, sier Stoltenberg.

Han mener forslaget fra staten ville vært på linje med lønnsveksten i norsk industri.

– De regner med sine tall. De tallene vi har lagt på bordet viser at viser at vi ligger godt innenfor den lønnsveksten man regner med i industrien. Det er usikkerhet om hva som blir de endelige tallene for industrien, det vet man først ved enden av året, sier Stoltenberg.

Valgåret 2013

2013 er det duket for stortingsvalg. Stoltenberg svarer slik på spørsmålet om man kniper igjen pengepungen, for å kunne pøse på til neste år.

– Vi kommer til å være opptatt av et ansvarlig lønnsoppgjør neste år også. Det er dårlig økonomisk politikk, og jeg mener det også er et dårlig budskap til velgerne, å ikke ta ansvar for økonomien.

– Vi tar ansvar for økonomien i år, og neste år, selv om det er valgår, sier Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger