Hopp til innhold

«Kanskje fortjener vi at menn setter dagsorden»

– Menn jobber heltid, tar ansvar hjemme og likevel får de med seg nyheter. Kanskje fortjener vi da at det er menn som setter dagorden og gjør de politiske prioriteringene, spør Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde.

Heidi Nordby Lunde

Heidi Nordby Lunde, som prøver å komme inn på Stortinget for Høyre i Oslo, mener kvinner bør jobbe mer heltid for å henge bedre med i samfunnet rundt seg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bakgrunnen er en stor internasjonal undersøkelse som viser at kvinner vet langt mindre om politikk og samfunnsliv enn menn.

Av de ti landene som er undersøkt, er forskjellen aller størst i Norge. Norske menn svarte riktig på 73 prosent av spørsmålene som ble stilt, mens kvinner bare klarte litt over halvparten av spørsmålene.

Blogger, samfunnsdebattant og stortingskandidat for Høyre, Heidi Nordby Lunde, synes det er flaut.

– Fortjent at menn bestemmer?

– Først og fremst er det flaut på en tid da vi nettopp har feiret 100-årsjubileum for kvinners stemmerett. Det betyr at menn ikke bare utgjør hoveddelen av kildene i dagsaktuelle saker, men også at de kan mest om dem, sier Lunde.

Hun mener rapporten i for stor grad forklarer kjønnsforskjellene med at kvinner tar hoveddelen av ansvaret for hus og hjem, og dermed ser mindre på nyheter om kvelden.

– Jeg tror det er å snu det på hodet. Jeg tror det er deltakelse i arbeidslivet som er utfordringen. 41 prosent av norske kvinner jobber deltid, samtidig som menn har tatt mer av ansvaret hjemme. Menn jobber altså heltid, tar ansvar hjemme og likevel får de med seg nyheter. Kanskje fortjener vi da at det er menn som setter dagorden og gjør de politiske prioriteringene, sier Lunde.

– Lærer mye av å jobbe

Hun tror kvinner ville fått mye kunnskap gratis ved å delta i arbeidslivet på full tid.

– Min hypotese er at deltakelse i arbeidslivet gjør at vi både orienterer oss mer i samfunnsspørsmål på ulike nivåer på grunn av jobben. Men også interaksjonen med andre mennesker gjør at du bli orientert. Tenk på diskusjonen rundt lunsjbordet, småprat over kaffekoppen, seminarer, og konferanser der man får input, sier Lunde.

Hun mener kvinner selv må være aktive dersom de vil være med å sette dagorden.

– Vi kan ikke sitte og vente at media skal ringe oss opp når vi er hjemmeværende med barn, eller å få en toppstilling når vi velger deltid – for det kommer vi ikke til å få, konkluderer Lunde.

– Gi litt faen

Marianne Marthinsen sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet, og skriver en «rosablogg» om politikk og økonomi.

Hun mener også at en slik skjevhet i kunnskaper er noe norske kvinner ikke kan ha på seg. Derfor har hun lagt ut «5 punkter for å bli en bedre kvinne». De lyder slik:

  • Slutt å tro at å diskutere er å krangle
  • Stol på argumentene dine selv om du ikke har relevant doktorgrad
  • Innse at menn du diskuterer med ikke alltid har stålkontroll selv om de later som
  • Gi litt faen
  • Lær deg handlingsregelen
Marianne Marthinsen

Marianne Marthinsen (Ap) er overrasket over at kvinner kan mindre enn menn om politikk, når jenter dominerer de samfunnsvitenskapelige utdanningene.

Foto: Mohammed Alayoubi/NRK

Marthinsen debatterte i dag funnene i rapporten med professor Toril Aalberg og politisk redaktør Harald Stanghelle på politisk kvarter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger