NRK Meny
Normal

– Forsvarsadvokater tilbyr klienter kebab og dop

Det er stadig hardere kamp om forsvarsadvokatenes klienter. Det gjør at mange bruker skitne knep, skriver Dagens Næringsliv.

En mann står foran porten til Oslo fengsel

«KLIENTNAPPING»: Flere forsvarsadvokater tilbyr innsatte penger, kebab, smugler PC og mobiltelefoner inn i fengselet, «vervepremier» og narkotika for å kapre klienter, skriver Dagens Næringsliv.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er et stort problem. Og det blir bare verre og verre, sier advokat Gunhild Lærum om såkalt «klientnapping», skriver Dagens Næringsliv.

Avisen skriver at antall forsvarsadvokater har økt med nærmere 50 prosent de siste årene. Mens det i 2011 var registrert 557 forsvarsadvokater, er det i dag 819. Samtidig går antallet varetektsfengslinger ned.

Siktede står fritt til å skifte ut advokaten i løpet av saken.

– Ønsker å kapre klientene som får omtale i avisene

Den store økningen i antall forsvarsadvokater har ført til stadig større kamp om å sikre klientene. En rekke andre advokater avisen har snakket med, tegner samme bilde, og kaller det samfunnsskadelig.

Advokat Gunhild Lærum står klar til å holde en prosedyre i rettssalen

UKULTUR: Gunhild Lærum forteller at «klientnapping» er et økende problem.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Metodene som beskrives, er alt fra å tilby klientene penger, kebab, smugling av PC og mobiltelefoner til fengselet, «vervepremier», og til og med narkotika.

– Det er en kniving om klientene i straffesaker, spesielt i Oslo. Det er et ønske om å kapre de store klientene, de som får omtale i avisene. Mange advokater er villige til å komme på trykk for enhver pris, sier Lærum.

Hun mener Advokatforeningen, domstolene og fengselsvesenet sammen må rydde opp i det hun kaller en ukultur i forsvarermiljøet.

Mener rettssikkerheten trues

Dagens Næringsliv har gjennomgått sakene hvor Oslo fengsel, som er Norges største fengsel, har hatt mistanke om «klientnapping» og ekstratjenester fra advokater.

Gjennomgangen viser ifølge avisen blant annet det ble oppdaget penger i et fotoalbum som en advokatfullmektig overleverte under et klientbesøk, og en advokat skal ha viderekoblet telefonsamtaler for innsatte.

Fenomenet er ikke unikt for Oslo.

– Nå handler det ikke lenger om en forsvarer den siktede har tillit til, men om hvorvidt advokaten har med seg godsaker. Skyldige vrir seg unna ved at de får tilgang til taushetsbelagte dokumenter eller kan gi beskjeder gjennom advokatens mobiltelefon. Samfunnet er ikke tjent med at forbrytere går fri, sier sorenskriver Bjørn Haaland i Halden tingrett til Dagens Næringsliv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger