Hopp til innhold

– Forsvaret kan ikke holde begrunnelsen tilbake

Offentlighetseksperter mener Forsvaret er nødt til å utlevere begrunnelsen for at offiseren som tvang en kvinnelig soldat til nakenbading ikke refses.

Arne Jensen

Leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening tror Forsvaret er nødt til å offentliggjøre begrunnelsen for hvorfor offiseren slipper straff.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Alice Asplund

Alice Asplund har kun fått en telefon fra Luftforsvaret med beskjed om avgjørelsen. Hun har ikke fått begrunnelsen fra klagenemnda, da hun kun er vitne i saken.

– Det ligger i kortene at klagenemnda bør og etter hvert blir nødt til å offentliggjøre sin begrunnelse. Det har med tilliten til Forsvaret å gjøre, sier leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til NRK.

I går fortalte NRK at offiseren som beordret Alice Asplund til å bade naken under en militærøvelse i 2011, likevel ikke straffes.

Mannen ble først gitt en bot på 2500 kroner og forflyttet. Men offiseren klaget saken inn for Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret. Der fikk han medhold, og refsen ble opphevet.

Det har fått mange til å reagere, og en rekke politikere krever at begrunnelsen bli offentliggjort.

– Vi trenger å vite om det er tolkningen av regelverket som er feil, eller om det er regelverket som er feil. Det er viktig at det blir ryddet opp i dette raskt, mener Jette Christensen (Ap).

NRK har bedt om innsyn i avgjørelsen, men Forsvaret har bare villet gi ut konklusjonen, og mener dokumentet er underlagt taushetsplikt.

– På meget tynn is

En grov feilvurdering, mener generalsekretær Jensen i Norsk Redaktørforening.

– Det er ikke slik at personalsaker er unntatt offentlighet i sin helhet. De er underlagt offentlighetsloven, og der finnes ikke begrepet personalsak. Det man kan unnta er opplysninger om noens personlige forhold. Da kan man ta ut de opplysningene, eller anonymisere dokumentet, sier Jensen.

Han tror Forsvaret vil innse at det ikke nytter å holde begrunnelsen hemmelig.

– Sivilombudsmannen har sagt at tjenestemessige forhold for offentlige ansatte ikke er underlagt taushetsplikt. Jeg tror Forsvaret er på juridisk meget tynn is når de skal finne lovhjemmel for å holde dette vedtaket og begrunnelsen hemmelig, sier Jensen.

Alice Asplund har kun fått en telefon fra Luftforsvaret med beskjed om avgjørelsen. Hun har ikke fått begrunnelsen fra klagenemnda, da hun kun er vitne i saken.

– Grenser til strafferett

Jon Wessel-Aas

Jurist Jon Wessel-Aas ser ingen grunn til ikke å offentliggjøre begrunnelsen.

Foto: Presse / BingHodneland

Jon Wessel-Aas er styremedlem i Den internasjonale juristkommisjon, og ekspert på ytringsfrihet og personvern.

Han tror i likhet med Arne Jensen at Forsvaret må gi innsyn i begrunnelsen for hvorfor offiseren ikke straffes.

– Jeg ser ingen grunn til ikke å offentliggjøre begrunnelsen. Dette handler om hva som er lov og ikke lov i militæret, sier Wessel-Aas.

– Men dette er en personalsak?

– Det er mulig deler må unntas, men ikke dokumentet i sin helhet. Det er ikke detaljer om enkeltpersoner folk er interessert i. Dette er ikke en ren personalsak, mener han.

– Dette handler om hvilke vilkår menige er underlagt, og hva befal skal kunne beordre soldater til å gjøre. Dette grenser til strafferett, og avgjørelsen har uansett mange fellestreff med en domstolsavgjørelse der det tas stilling til innholdet i regler av generell rekkevidde.

Han sier avgjørelsen er som andre dokumenter, som i utgangspunktet er offentlige. Det må være en grunn hvis det likevel holdes hemmelig.

Støttes av generaladvokat

Mange ble opprørt over nemndas vedtak da dette ble kjent i går. Tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl mener reaksjonene kunne blitt annerledes om de kjente grunnlaget for avgjørelsen.

– Jeg tror nok at det hadde vært fornuftig om i hvert fall hovedpunktene i begrunnelsen ble kjent. Det bør kunne skje uten at det brytes noen taushetsplikt, sier Dahl.

Jon Wessel-Aas mener det bare er en refleks som gjør at Forsvaret holder det tilbake.

– Jeg tror dette blir offentlig. Det som vil tvinge fram det, er at flere begjærer innsyn i avgjørelsen, kombinert med den allmenne interessen forbundet med sakens generelle sider, sier Wessel-Aas.

Offiseren som under en øvelse beordret en kvinnelig soldat til å bade naken sammen med 35 unge menn blir likevel ikke refset av Forsvaret.

AKTUELT NÅ