– Første temperaturmåling på om det er en boble

Boligprisene hadde sitt største fall på 14 år på en enkelt måned i mai. I Oslo har prisene sunket med 1,4 prosent. Analytikere tror at prisene kan komme til å falle enkelte måneder den nærmeste tiden, men har ingen boligboble i sikte.

For tidlig å si om det er en boligboble

Det er for tidlig å si om det er en boligboble. Prisfallet i mai er det største på 14 år på en enkelt måned

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Dette øker sannsynligheten for at vi får negative tall også framover, fordi forventninger om fall fort kan bli selvoppfyllende, sier sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, til NRK.

Også personmarkedssjef Lars Alstrup i Danske Bank tror det kan bli store variasjoner fremover.

– Jeg forventer at det kan komme enkelte måneder med fall, som en naturlig følge av en periode med høy prisvekst, innstramninger på tilgang til kreditt og et større utbud av boliger for salg, sier han.

Personmarkedssjef Lars Alstrup i Danske Bank tror prisene skal flate ut i år

– Det er naturlig med et prisfall, sier personmarkedssjef lars Alstrup i Danske Bank

Foto: Sturlason AS Polyfoto / Danske Bank

Han kaller dette den første temperaturmålingen på om det kan være snakk om en boligboble, men tror ikke på et stort tilbakeslag.

– Det blir spennende å følge med de kommende måneder. Når man har hatt så stor stigning spesielt i Oslo-markedet må det komme en pause på et eller annet tidspunkt. Men prisfallet var større enn forutsett, sier Alstrup.

Bedre balanse i boligmarkedet

Begge mener boligprisfallet tyder på at reguleringene har hatt effekt, og kanskje større effekt enn ventet.

Alstrup sier andre faktorer som virker inn er at det er flere boliger på markedet og at det ikke er like stor tilflytting til hovedstaden som for et par år siden.

Seniorøkonom i DnB Markets, Kyrre Aamdal, var ikke overrasket over prisfallet:

– Vi har også pekt på at det er risiko for et prisfall, og la i januar frem et tenkt scenario der boligprisene faller over tid. Vi trenger nok flere svake tall før vi vil ta frem det scenarioet, skriver han i en e-post til NRK.

Frp: Ser ingen boble

Finansminister Siv Jensen ser heller ingen boligboble i sikte:

– Det er normalt at prisveksten dempes etter en periode med høy vekst, og det er positivt at vi nå ser tegn til bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, sier hun.

Jensen tror det nå kan bli enklere for dem som skal kjøpe sitt første hjem.

Aamdal mener lave renter, økte inntekter og generell oppgang i økonomien tilsier at det fortsatt vil være etterspørsel etter boliger, men den høye nybyggingstakten og strammere boliglånsregler legger press på prisene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger