Hopp til innhold

– Forstår lærernes frustrasjon

Streik er det siste skole-Norge trenger nå, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande nydalen

Venstre-leder Trine Skei Grande er kritisk til måten KS har opptrådt på, og sympatiserer med lærerne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Per Kristian Sundnes

37 av 40 arbeidstakerorganisasjoner har sagt ja til den fremforhandlede løsningen, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Foto: Johnny Syversen

Den kraftige mistilliten til KS som dette læreropprøret viser, er en kjempeutfordring. Streik er det siste skole-Norge trenger.

Det sier Venstreleder Trine Skei Grande i en kommentar til streiken, og gir uttrykk for at hun er kritisk til KS.

– En streik kunne sannsynligvis vært unngått dersom KS hadde opptrådt mer musikalsk og tidlig gitt tydelige signaler om respekt for lærerne og læreryrkets egenart. Lærere skal være lærere, og ikke byråkrater. Vi må ha tillit til at lærerne gjør jobben sin uten detaljstyring, sier venstrelederen.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun håper partene i skolesektoren vil sette seg sammen og vurdere situasjonen på nytt.

– Jeg synes det er leit at vi er kommet i en slik situasjon, men det er partenes ansvar å komme fram til resultater og sikre prosessen videre. Nå håper jeg de vil sette seg sammen og vurdere dette på nytt igjen, sier Erna Solberg til NTB.

– Har ikke tillit til arbeidsgiverne

Utdanningsforbundets leder Randi Lied sier at lærerne ikke har tillit til KS og arbeidsgiverne.

– Denne streiken kommer til å bli stor fra skolestart, og vi har planlagt å trappe den opp utover høsten, sier Lied til NRK.

36 lærere på Rothaugen skole i Bergen blir de første som blir tatt ut i streik, allerede fra neste uke. Rektoren ved skolen varsler at skolestart kan bli utsatt.

– Skolestarten kan bli utsatt hvis streiken varer lenge, sier rektor.

I en e-post til NRK skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes at han forstår at lærerne setter foten ned.

– Opprør mot detaljstyring

– Landets lærere gjør nå opprør mot overstyring, detaljstyring og mistillit, og det forstår jeg veldig godt. De krever tid og tillit til å gjøre jobben sin. De krever en avtale som respekterer læreryrkets egenart, og som sikrer fleksibiliteten de trenger for å gi elevene best mulig undervisning, sier Moxnes.

Senterpartiets utdanningspolitiske talskvinne Anne Tingelstad Wøien sier hun har forståelse for at lærerne går ut i streik. Hun er bekymret over tillitsforholdet i skolen.

– Jeg forstår godt at lærerne velger å gå ut i streik. Lærerne trenger ikke mer bundet tid enn de har i dag. En mer felles arbeidstid kan man få til innenfor dagens avtale, sier Tingelstad Wøien til NTB.

Hun mener at lærerne trenger den fleksibiliteten de har i dag.

– Ikke uttrykk for mistillit

Men KS avviser at avtalen er noe uttrykk for mistillit overfor lærerne, og er skuffet over at lærerne har stemt ned den fremforhandlede avtalen.

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS viser til at 37 av de 40 arbeidstakerorganisasjonene KS forhandler med har sagt ja til meklerens forslag til løsning.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ikke svare på om han har forståelse for lærernes nei til den foremforhandlede avtalen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han avviser blankt at avtalen er et uttrykk for mistillit til lærere, eller at den vil være til skade for elevenes læring:

- De som for alvor tror at Utdanningsforbundet ville anbefalt en avtale som bygger på mistillit til lærerne, eller vil føre til en dårligere skole, kjenner Utdanningsforbundet dårlig, sier Sundnes.

– Stor sannsynlighet for større streik

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier sannsynligheten for en større lærerstreik er stor.

Han understreker at streik er et lovlig virkemiddel, men vil ikke si om han har forståelse for at lærerne setter foten ned for en omstridt arbeidstidsavtale.

– Jeg ser selvfølgelig at forhandlingsresultatet har skapt mye uro rundt om i skolene, men vår jobb er å respektere de grunnleggende spillereglene i norsk arbeidsliv, sier Røe Isaksen til NTB.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT