– Forstår at byggeprosjektet må få en politisk konsekvens

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun tar partifelle Olemic Thommessens avgang til «etterretning», men at det ikke løser problemet med gigaregninga etter byggeskandalen.

Erna Solberg sier det er viktig for tilliten til hele det politiske liv at Stortinget klarer å rette opp i byggeprosjektet.

Ifølge statsminister Erna Solberg (H) svekker Stortingets byggeskandale tilliten til alle politikerne, og at Høyre og avgåtte stortingspresident Olemic Thommessen (H) ikke har spesielt skyld i at kostnadene har mer enn doblet seg.

– Det er en spesiell situasjon når en stortingspresident må gå av, sa Solberg under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Solberg har ikke tidligere ønsket å kommentere om hun hadde tillit til Olemic Thommessen (H) som stortingspresident. Det ønsket hun heller ikke 8. mars, men sa at Thommessen hadde vært en god stortingspresident.

– Byggeprosjektet kom skeivt ut fra hoppet fra starten av, men jeg forstår at det skal ha en politisk konsekvens når et byggeprosjekt har gått helt ut av rammene.

På spørsmål forklarte Solberg at «forstår» i denne sammenheng betyr at hun «registrerer» hva flertallet på Stortinget mener, men at hun selv ikke har gjort seg opp en mening om det var riktig at partifellen trakk seg.

– Jeg tror det er viktig for hele det politiske livs tillit at vi klarer å rydde opp, og sørge for at prosjektet kommer på skinnene. Jeg mener saken svekker politikken generelt, og at velgerne der ute ser at Høyre og Olemic spesielt ikke har skyld i at det har gått så galt, sa Solberg.

KrF ble tunga på vektskåla

Torsdag trakk Thommessen (H) seg som stortingspresident etter at det ble klart at han ikke lenger hadde støtte fra flertallet i Stortinget. Årsaken var Thommessens manglende håndtering av Stortingets byggeskandale.

Det var først da KrF traff sin beslutning om at heller ikke de hadde støtte til Thommessen at han valgte å gå av.

Flere kilder peker på Høyres parlamentariske leder Trond Helleland som den mest aktuelle kandidaten til vervet som ny stortingspresident.

Det er Høyres stortingsgruppe som velger neste stortingspresident. Det er ventet å skje om en ukes tid.

Torsdag trakk Thommessen (H) seg som stortingspresident etter at det ble klart at han ikke lenger hadde støtte fra flertallet i Stortinget. Årsaken var Thommessens manglende håndtering av Stortingets byggeskandale.

700.000 i lønnskutt

Stortingspresidenten er etter kongen den høyest rangerte personen i Norge. Hans stilling rager formelt over så vel høyesterettsjustitiarius som statsminister. Og med formell makt følger høy lønn.

Mens stortingsrepresentantene tjener noe over 928.000 kroner i året, får stortingspresidenten tilsvarende godtgjørelse som statsministeren. Fra og med 1. mai 2017 var beløpet 1.631.346 kroner, ifølge Stortinget.

På spørsmål fra Dagsavisen om hvordan det blir å gå ned 700.000 i lønn, svarer Thommessen som følger:

– Det tror jeg at jeg skal klare. Det er fortsatt en god lønn på Stortinget.

Regningen doblet seg

Byggeskandalen på Stortinget er saken som har gått fra vondt til verre for både Stortinget, Stortingets presidentskap og for stortingspresidenten.

Prosjektet skulle i utgangspunktet koste i overkant av én milliard kroner. Når Thommessen trakk seg var regningen på 2.3 milliarder.

I løpet av prosjektet har Stortinget utbetalt penger til 116 ulike leverandører. En kvart milliard er utbetalt til konsulentselskapet Multiconsult.

SISTE NYTT

Siste meldinger