Hopp til innhold

– Dette blir en dragkamp

Til tross for at regjeringsforhandlingene nå foregår på Jens Stoltenbergs hjemmebane, Statsministerens kontor, vil trolig SV og Senterpartiet kunne få mer innflytelse enn mange fryktet etter de svake valgresultatene.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen
Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Det blir nemlig trolig slik at departementene først, og ikke Statsministerens kontor, skal komme med sine egne forslag til regjeringsplattformen.

På den måten får partiene mer tyngde i sine forslag gjennom departementene de i dag leder.

Det er foreløpig ikke gjort endringer i regjeringskabalen, og dermed heller ikke i forhold til hvilket parti som har ansvar for hvilke departementer, og statsminister Jens Stoltenberg gjorde det i dag klart at eventuelle endringer i regjeringen ikke vil skje før etter at statsbudsjettet er lagt frem 13. oktober.

– SV og Sp få gjennomslag

De tre regjeringspartiene startet forhandlingene om en ny politisk plattform i dag, og drakampen er i gang.

Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse i dag at partienes størrelse skal gjenspeiles i regjeringens arbeid. Som kjent gikk både SV og Sp tilbake i årets valg, mens Arbeiderpartiet styrket sin posisjon.

Men til tross for at valgresultatet har skapt en uro hos de to mindre regjeringspartiene om at grasrota i Ap vil presse Stoltenberg og Ap-ledelsen til å få stort gjennomslag på tradisjonelle områder for partiet, må Stoltenberg også ta hensyn til regjeringspartnerne.

– Det kortet SV og Sp har, er at hvis de ikke får gjennomslag, kan de bryte ut av regjeringen. Jeg tror Stoltenberg er opptatt av å holde regjeringen sammen, så regjeringspartnerne må få gjennomslag for noe på sine kjerneområder, ellers vil de ikke se noen vits i å fortsette, sier politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

– Så det vil være en reell drakamp på flere områder, understreker han.

Rund plattform

Magnus Takvam

Magnus Takvam mener statsminister Jens Stoltenberg har dempet forventningene til hvor presis plattformen skal være.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

NRK har allerede fortalt at regjeringen i sin nye Soria Moria-plattform vil la være å forplikte seg til et ja eller nei til oljeboring i nord. Dermed vil resultatet av disse forhandlingene se ganske likt ut som Arbeiderpartiets standpunkt.

I tillegg ble det kjent i NRKs Politisk kvarter før helgen at Ap har lite å gi i asylsaken og vil trolig ta full kontroll for å styre hvor mange asylsøkere som kommer for å få ned asyltallene.

Regjeringen har ikke råd til å innføre alle løftene som ble gitt i valgkampen, og Magnus Takvam tror de rødgrønne ikke vil binde seg opp til dyre reformer.

– Makspris på SFO og en klar tallfesting på lærere i grunnskolen vil de nok være forsiktige med, sier han til nrk.no.

– Er det klok av skade som er årsaken til de rundere formuleringene?

– Ja, det er nok det også. I Soria Moria I ble det for eksempel gitt forventninger innen fornybar energi som ikke er innfridd, det er ikke kommet renseanlegg på Kårstø, og formuleringene rundt kampen mot fattigdom var litt spisse i forhold til hva regjeringen har levert, peker Takvam på.

– Vil ha handlingsrom

Dessuten tror han Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet vil ha størst mulig handlingsrom etter at plattformen er lagt frem.

– De har ikke et like stort partimarkeringsbehov som de mindre partiene, mener Takvam.

AKTUELT NÅ