Hopp til innhold

– Foreldre, involver dere!

Foreldrene må involvere seg mer i barnas internettbruk, mener forsker og får støtte av Redd Barna.

Jente som kler av seg foran webkamera

Politiet ser en dramatisk økning i overgrep av barn på Internett.

Foto: Skjermdump fra Internett

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi kan se noen fellestrekk hos mange av dem som blir utsatt for overgrep etter å ha møtt noen på Internett, sier Elisabeth Staksrud ved Institutt for medier og kommunikasjon.

Hun jobber for tiden med en doktoravhandling om barn og risiko på Internett.

Uerfarne nettbrukere mest utsatt

Elisabeth Staksrud

Stipendiat ved UIO, Elisabeth Staksrud.

Foto: UiO

Marianne Borgen

Leder for Norgesprogrammet i Redd Barna Marianne Borgen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Ifølge Staksrud dreier dette seg hovedsakelig om jenter i 13-16-årsalderen som startet å bruke Internett sent. Det er i mange tilfeller snakk om barn som sliter sosialt.

Staksrud savner målrettede og konkrete tiltak fra myndighetene, men mener foreldre også må ta et ansvar. Og her får hun støtte av Redd Barna.

Viktig å bry seg

– Tradisjonell oppdragelse kan overføres til nettet. Det er viktig å bry seg og spørre barnet hvor har du vært og hvem har du vært sammen med, også i forhold til det som skjer på nettet, sier Marianne Borgen, som er leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

For siden Redd Barna startet sin tipstelefon i 1996, har det skjedd store forandringer på nettet, både teknologiske og adferdsmessige.

– Ved bruk av webkamera, er ikke lenger ljuging på alder og kjønn så vanlig som før. Samtidig forteller barn at de er blitt presset til å gjøre ting foran kameraet som medfører risiko, og som karakteriseres som overgrep. Ved at barn selv er blitt en aktiv part der de selv tilbyr tjenestene, utsetter de seg selv også for fare i større grad enn før. Og dette kan få store konsekvenser for barna, sier Borgen.

– Det vi ser av nyere undersøkelser, er at barn som er i en utsatt og sårbar livssituasjon, også er de som er mest sårbare for ubehag, krenkelser og overgrep knyttet til nettbruk, sier Borgen.

Dramatisk økning i overgrep på nettet

Som nrk.no tidligere har skrevet, har politiet opplevd en dramatisk økning i overgrep av barn på Internett de siste årene. Og i mange av disse sakene får voksne barn til å kle av seg foran webkamera, masturbere og penetrere seg selv.

Les: - Kraftig økning i overgrep på nett

– Dette er en grovere form for overgrep, for mens man før hadde mulighet til å laste ned overgrepsmateriale, kan de nå begå overgrepene online, sier John Ståle Stamnes, politioverbetjent i Kripos.

Ved denne formen for overgrep bruker overgriperne lang tid og bygger opp et tillitsforhold til barna over nettet.

Må lære å sette grenser

– Det er viktig å forstå at barn og ungdom bruker mye av sin fritid på nettet, og derfor er det viktig å snakke med barna om hva som skjer der, og hva de opplever. Det er viktig å skape en åpenhet og dialog og la dette være en naturlig del av samtalen, sier Borgen i Redd Barna, som her er helt på linje med Staksrud.

– Det er uhyre viktig at barna lærer kritisk kompetanse, og foreldrene bør forsøke å skape en forståelse om at ikke alt på nettet er sant, og ikke alle er den de gir seg ut for å være. Et annet viktig punkt er personlig grensesetting. Vi må lære barna at det er greit å si nei, sier Staksrud.

Det er viktig å huske på at det er ikke Internett som gjør barn sårbar, men sårbare barn blir mer tilgjengelig.

Stipendiat Elisabeth Staksrud

- Ikke overvåk

I en fersk undersøkelse som Teknologirådet, Datatilsynet og Utdanningsdirektoratet har fått gjennomført, svarer 1 av 4 foreldre at de spionerer på barnas nettbruk. Men både Borgen og Staksrud mener overvåking av tenåringer ikke er en spesielt god idé.

– De fleste barn oppfatter nettbruken sin som privat, og en
overvåkning kan derfor bli oppfattet som et tillitsbrudd, sier Staksrud.

Hun mener man må tilpasse oppdragelsen med alderen.

- Kontroll kan fungere for de aller yngste, gitt at barna vet om
det, men for tenåringsbarna vil dette lukke flere dører enn det åpner, sier Staksrud.

Undersøkelsen viser også at et flertall av barna er negative til foreldrenes snoking.

Også Marianne Borgen mener foreldre bør etterstrebe dialog fremfor kontroll. Og hun har et råd til bekymrede foreldre:

– Vær nysgjerrig og ikke dømmende, sier Borgen.

AKTUELT NÅ