– Foreldre kan bli så slitne at «de går i svart»

Barnegråt og mangel på søvn kan gjøre foreldre så slitne at de kan skade barna sine. Flere helsesøstre ønsker den gamle husmorvikarordningen tilbake, og tror avlastning i hjemmet kan forebygge vold mot barn.

Helsesøster Marianne Gjesti

– KAN SKADE BARNET: – Blir man helt ute av seg og ikke har helt kontroll på det man gjør, kan man skade barnet sitt, sier helsesøster på Alna helsestasjon i Oslo, Marianne Gjesti.

Foto: Ragnhild Ås Harbo / NRK

– Foreldre kan bli så stresset og slitne at de går i svart. Det er kjempealvorlig og forferdelig trist. Til slutt vet man ikke hva man skal gjøre, fordi man har prøvd alt. Blir man helt ute av seg og ikke har helt kontroll på det man gjør, kan man jo skade barnet sitt for å få det til å bli stille, advarer helsesøster på Alna helsestasjon i Oslo, Marianne Gjesti.

Foreldre kan bli så stresset og slitne at de går i svart. Det er kjempealvorlig og forferdelig trist

Helsesøster på Alna helsestasjon i Oslo, Marianne Gjesti

– Lett å bli irritert

Småbarnspappa Snorre Helvik har selv opplevd frustrasjon over søvnløse netter.

– Hvis en ikke får sove sjøl er det veldig lett å bli irritert og hissig. Da er det ofte greit å gå ut en tur, ta ett minutt, puste og koke en kopp kaffe før du tar en ny økt. Det er et stort steg til å faktisk skade ungen når du sitter med ditt eget barn. Men barnet slutter å skrike på et tidspunkt, og da er det bare stas, sier småbarnsfaren.

Det ofte greit å gå ut en tur, ta ett minutt, puste og koke en kopp kaffe før du tar en ny økt

Småbarnspappa Snorre Helvik
Snorre Helvik innrømmer at det er frustrerende med små barn og lite søvn. Men han mener likevel det skal mye til for å skade sitt eget barn.

– Besteforeldre bor langt unna

Elisabeth Rusdal, forbundsleder i Norges Kvinne- og familieforbund, har tro på at husmorvikaren kan gi foreldre avlastning i akutte situasjoner.

Elisabeth Rusdal

Elisabeth Rusdal, forbundsleder i Norges Kvinne- og familieforbund

Foto: Norges Kvinne- og familieforbund

– Da vi fikk barnehager var det ingen som trodde vi ville få behov for dette. I dag trenger barnefamilier denne hjelpen. Å investere i barns hverdag er en investering i fremtiden, mener Rusdal.

Å investere i barns hverdag er en investering i fremtiden

Elisabeth Rusdal, forbundsleder i Norges Kvinne- og familieforbund

Helsesøster Marianne Gjesti sier foreldre kan få tilbake overskuddet hvis de får hjelp til å handle, vaske og gå på trilletur.

– Det minsker presset litt på alt du skal gjøre og klare som nybakte foreldre, at du ikke blir så sliten. Man må kjenne sine grenser, sier Gjesti.

– Kan skjønne at man blir sliten

Nybakt mor Solveig Skår tror avlastning kan virke forebyggende.

– Jeg tenker det kunne vært veldig fint, i hvert fall i en periode, så man ikke kun må fokusere på det å amme og sove. Det varierer nok veldig hvor sliten man er og hvor krevende ungen er. Jeg kan skjønne at man kan bli så sliten at man ikke tenker klart. Da er det viktig å få hjelp før man kommer dit, sier hun.

Jeg kan skjønne at man kan bli så sliten at man ikke tenker klart. Da er det viktig å få hjelp før man kommer dit

Småbarnsmor Solveig Skår

– De fleste fikser opp sjøl

Laila Reiertsen

Frp-politiker Laila Reiertsen

Foto: Frp

SV skal fremme forslag om en såkalt familievikar, men møter motstand hos Frp-politiker Laila Reiertsen.

– Helse- og omsorgstjenesteloven er veldig tydelig på retten til praktisk bistand hvis foreldre kommer opp i vanskelige situasjoner. Men de fleste familier er jo kjempeflinke og fikser opp sjøl, sier Reiertsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger