Hopp til innhold

– For lite el-etikk under juletreet

Du vet ikke noe om arbeidsforholdene for de som har laget iPhonen eller den nye TV'en din, hevder Framtiden i Våre Hender. De mener at elektronikkbransjen drev mer etisk handel for fem-seks år siden enn i dag.

Mobiltelefoner på Elkjøp i Lørenskog

Elektronikkbransjen omsetter årlig for omtrent 30 milliarder kroner. De tre største kjedene, Elkjøp, Expert og Lefdal, står for omtrent 80 prosent av markedet.

Foto: Eirik Tufteland Kroken

Organisasjonen etterlyser mer informasjon om produktenes vei fra Asia til de havner under norske juletrær.

Nylig gikk FIVH sammen med en annen organsiasjon «under cover» i en fabrikk i Kina som produserer iPhone 6S, der de utga seg for å være ansatte.

– Vi avslørte dårlig opplæring, dårlig betaling, og at arbeidsfolk utsettes for mange kjemikalier uten å få vite hvor farlige de er, sier Arild Hermstad, generalsekretær i Fremtiden i Våre Hender.

Han beklager at det er lite eller ingen opplysninger om de tre største kjedene på det norske markedet sine etiske retningslinjer på deres nettsider.

Det betyr at vi ikke vet hva disse selskapene gjør for å ta vare på arbeidsforholdene for de som lager produktene.

Organisasjone har fått innsyn i et fåtall av selskapenes etiske retningslinjer.

Les også: – Komplisert å velge miljøvennlig

Sier det er forretningshemmeligheter

– Vi vet at disse retningslinjene finnes. Noen sier det er forretningshemmeligheter, imens andre, som Elkjøp, har sendt oss deler av retningslinjene.

Hermstad tror selskapene i mange år har sluppet unna kritisk søkelys på seg.

– Det betyr at de ikke har anstrengt seg for å forbedre vilkårene. Vi ser at andre bransjer som tekstilbransjen har skjerpet seg. Nå er det elektronikkbransjens tur til å innse at de har et ansvar.

Han mener de har store muligheter til å påvirke produksjonsselskapene slik at hverdagen til fabrikkarbeiderne blir bedre.

– Den muligheten må de gripe.

Vil gi mer informasjon

Åshild Indresøvde
Foto: Eirik Tufteland Kroken

Kommunikasjonsdirektør i Elkjøp Nordic AS, Åshild Indresøvde, sier de har tydelige krav til gode arbeidsforhold i sine kontrakter og at de følger internasjonal standard.

Hun vedgår at informasjonen kunne vært fromidlet bedre til forbrukerne på nettsidene.

Hun sier også at det kan være vanskelig å ettergå kravene fordi det er et internasjonalt marked.

– Vi er en del av en global industri og må ha respekt for at produktene vi selger blir produsert i mange land. Det betyr at det er gjeldende regelverk i de landene vi stiller krav til.

Bransjen avviser kritikken

Men direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen avviser i stor grad kritikken, og sier de er helt på linje med FIVH:

– Vi har satt opp egne etiske retningslinjer, og forbrukerne kan også se på el-etikk.no der man kan følge produksjonskjeden for mobiltelefoner, sier administrerende direktør Jan Adelsten Røsholm i Elektronikkbransjen.

Han innser at kjedene også bør være åpne om dette.

– Den ligger ikke akkurat på forsida på nettsidene deres, men dette er leverandører og produsenter svært opptatt av, for det går på omdømme på arbeidsmiljø og andre etiske retningslinjer. Vi har ingenting å skjule, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT