– For enkelt å skaffe seg falsk id i Norge

Kun ti prosent av utlendingene som blir registrert i folkeregisteret her i landet med midlertidig personnummer, har en sikker identitet.

Passkontroll

Skatteetaten vil ha en oppgradering av Folkeregisteret så man får bedre kontroll på såkalte D-nummer. Disse numrene brukes som identifikasjon når man skal skaffe seg pass eller bankkort.

Foto: Tormod Strand / NRK

Hans Christian Holte, skattedirektør

Skattedirektør Hans Christian Holte mener dagens system ikke er godt nok.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Det er i dag om lag 1,4 millioner såkalte D-nummer i omløp her i landet. Disse numrene lagres i Folkeregisteret og kan sammenlignes med personnumre.

De gis til personer som har midlertidig tilknytning til landet.

Men bare 130.000 av disse numrene, i underkant av ti prosent, har vært gjennom en god nok sikkerhetskontroll for å kunne garantere at innehaveren er den han eller hun utgir seg for å være.

Kan brukes til kriminalitet

Skattedirektør Hans Christian Holte innrømmer overfor NRK at denne situasjonen gjør det enkelt for personer med uærlige hensikter å opptre med falsk identitet.

– Ved hjelp av dette nummeret kan man skaffe seg falskt pass eller bankkort som man igjen kan bruke til å skaffe seg urettmessig trygd eller andre former for økonomisk kriminalitet. Det er bare fantasien som setter grenser, sier skattedirektøren.

– Det er for lett å skaffe seg falsk ID i Norge idag, sier Holte.

Skatteetaten har med tiden innsett at økt ferdsel over grensene og innvandringen til Norge har skapt utfordringer og knyttet til identitetskontrollen.

I fjor styrket etaten kontrollen ved utstedelse av D-numre på 41 av sine kontorer.

– Dette er et svar på en utvikling som har gått over flere år. Det er viktig å ta tak i dette nå selv om det er en del av en utvikling som har startet tidligere, sier Holte.

I 2012 avdekket de 60 forfalskede identifikasjonsdokumenter. Per oktober i år var det avdekket 53.

Norske myndigheter er usikker på identiteten til 90 prosent av utlendingene som blir registrert i folkeregisteret. Skattedirektøren mener dette gjør det lett å opptre med falsk id i kriminell hensikt.

Har kontroll på én av 10 D-nummer

Fremdeles er det bare 10 prosent av numrene man med sikkerhet kan verifisere. Årlig kommer det 160.000 nye personer til Norge, 144.000 av dem blir altså ikke id-sjekket godt nok, mener skattedirektøren.

Ønsker gradert kontroll

Skatteetaten har foreslått at man nå skal kunne sjekke i Folkeregisteret hvilken kontroll som ligger til grunn for et D-nummer.

Slik kan for eksempel kunderådgiveren i banken eller passutstederen bedre kunne vurdere om personen de har foran seg er den han eller hun utgir seg for å være.

Skattedirektøren ser også for seg en gradering av identitetskontrollen, siden det ikke vil bli mulig å kontrollere alle som kommer til landet. Ved å registrere graden av kontroll i Folkeregisteret, kan dermed bankansatte eller andre vurdere om det er grunnlag for en utvidet kontroll av innehaveren før man skriver ut viktige papirer.

– Med et mer modernisert folkeregister tar vi en del av dette problemet ved roten, sier Holte.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger