Hopp til innhold

Nybygg lønner seg bare fem steder

Kostnaden ved å bygge nye boliger har skutt i været. Bare i fem norske byer lønner det seg nå å bygge nytt.

Tron Sanderud

Tron Sanderuds nye leiligheter ved Mjøsa blir dobbelt så dyre som brukte leiligheter på Hamar. Likevel er han optimist. – Kjøperne er mennesker over 60 som har god økonomi etter salg av større eneboliger, forklarer han.

Foto: NRK

Sjefsøkonom Jan Andreassen i Terra

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen mener det er et altfor stort gap mellom bruktprisene og kostnadene på nye bygg.

Foto: Vegar Erstad / NRK

I hovedstaden er heisekranene er i full sving. Byggeplasser over hele byen omdannes til ferdige blokker, med innflyttingsklare beboere. Det er fremdeles penger å tjene på boligbygging i og rundt de fem største norske byene, men det stopper der.

De siste årene har byggekostnadene økt så mye, at det nå knapt er lønnsomt å bygge nytt noe annet sted. Det viser NRKs beregninger, basert på tall fra Statistisk sentralbyrå og de store boligbyggerne.

Høye byggekostnader gjør at boligselgere i mindre byer eller på landet, sjelden får igjen pengene de har investert hvis han eller hun må selge igjen.

Jeg frykter egentlig at i hele Norge vil det bli bygget langt mindre enn det vi har behov for.

Jan Andreassen, Eika Gruppen

– Jeg frykter egentlig at i hele Norge vil det bli bygget langt mindre enn det vi har behov for. Men spesielt der det er stort misforhold mellom bruktprisene som er lave, og de høye nybyggingskostnadene som samfunnsutviklingen har påført oss, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen.

32.000 per m2

– Kostnaden ved å bygge nytt ligger på rundt 32.000 kroner per kvadratmeter. Med en slik kvadratmeterpris blir det vanskelig å få solgt boligen uten tap i store deler av landet, sier Baard Schuman i Selvaag eiendom.

Ikke lønnsomt å bygge nytt.
Foto: NRK

Og prisforskjellen mellom brukte og nye boliger har blitt markant større de siste årene. Ifølge Statistisk sentralbyrå, kostet en brukt bolig bare 70 prosent av det en ny bolig kostet i 2012. Bare fem år tidligere kostet den samme boligen 77 prosent av den nye.

– Det er ikke forskjell på byggekostnadene her og i Oslo, bekrefter Tron Sanderud, administrerende direktør i byggefirmaet Utstillingsplassen Eiendom på Hamar.

– Ser du på kostnadene på brukt leilighet eller enebolig her på Hamar, så snakker vi om to forskjellige verdener, forteller han.

Hvilepuls på Hamar

Baard Schumann

Baard Schumann i Selvaag eiendom sier det er vanskelig å selge en ny bolig uten tap i store deler av landet.

Foto: NRK

På Hamar har Sanderud tatt sjansen på å bygge nytt og rehabilitere et stort område i sentrum. Byggekostnadene gjør at leilighetene i prosjektet blir nesten dobbelt så dyre som bruktboligprisene i byen. Med utsikt over Mjøsa, eksklusive løsninger og materialvalg, mener Sanderud likevel det skal la seg gjøre å tjene penger på prosjektet.

Det er ikke forskjell i byggekostnadene her og i Oslo.

Tron Sanderud, eiendomsutvikler på Hamar

– Her har vi hvilepuls faktisk. Vi har opplevd at salget går greit, og har alt solgt 70 prosent av kontraktsverdien i dette prosjektet, forteller Sanderud.

Han sier at en stor del av kjøpegruppen er mennesker over 60 som har god økonomi etter salg av større og nedbetalte eneboliger.

Også andre steder i landet er det utbyggere som tar sjansen på å bygge nytt i et vanskelig marked. Men de aller fleste stedene utenfor de største byene, kan nybygging være risikabelt. Både eneboliger og leiligheter blir fort dyrere enn brukte boliger. Et nybygg blir fort et tapsprosjekt om det må selges raskt, for eksempel etter et samlivsbrudd eller av andre årsaker.

byggeplass

Foreløpig er det bare en byggeplass, men det skal bli luksusleiligheter med utsikt over Mjøsa. 70 prosent er allerede solgt.

Foto: NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ