Hopp til innhold

– Føles forferdelig å være hans far

Faren til terrorsiktede Anders Behring Breivik sier han er full av sorg og fortvilelse. – Jeg forstår ikke hva som har skjedd, og hvorfor han gjorde det. Han burde ha tatt sitt eget liv, sier han.

Faren til Anders Behring Breivik

Anders Behring Breiviks far sier at han ikke forstår hvordan sønnen kunne begå udåden. - Jeg er dypt ulykkelig over denne situasjonen, sier han.

Foto: Bob Edme / Ap

Den pensjonerte diplomaten, som nå er bosatt i en landsby i Sør-Frankrike, hørte om bombeangrepet ved regjeringskvartalet i Oslo sentrum og massakren på Utøya fredag ettermiddag og fulgte den dramatiske utviklingen på nyhetssendingene på BBC.

Da var han uvitende om det grusomme sjokket han skulle få.

– Kunne ikke tro mine egne øyne

Anders B Breivik

Anders Behring Breivik ble mandag varetektsfengslet i åtte uker, siktet for terror.

Foto: Reuters

For da han sjekket norske nettaviser litt senere, var det et kjent ansikt som slo mot ham. Sønnen hans, Anders Behring Breivik, var mannen bak terroraksjonen. Han var blitt en massemorder.

– Jeg ble helt lamslått. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne. Det var helt paralyserende, og jeg kunne ikke forstå at det var riktig. Jeg visste at det ikke var 1. april, men lurte på om det kunne være mulig, sier faren til den svenske avisen Expressen.

Det var mulig. Sønnen hans har innrømmet å stå bak terroren.

– Det er forferdelig. Jeg er dypt ulykkelig over denne situasjonen. Det er et sjokk, og jeg har nok ikke skjønt omfanget av det. Jeg er så full av sorg og fortvilelse. Og jeg blir dratt inn i dette, enten jeg vil eller ikke. Jeg er jo hans far. Jeg håper bare folk forstår at jeg ikke har noe med dette å gjøre. Men jeg kommer til å leve med denne skammen resten av livet.

– Du er hans far. Hvordan føles det?

– Det føles forferdelig. Jeg kan ikke forstå hva som har skjedd, hvorfor han gjorde det, og hva som rørte seg i hodet hans. Mine tanker går til dem som er rammet av dette, alle disse uskyldige menneskene.

– Burde ha tatt sitt eget liv

Foreldrene til Anders Behring Breivik ble skilt i 1980. Faren bodde da i London, mens sønnen og moren bodde i Oslo.

Han har ikke hatt kontakt med sønnen på over 15 år, og til TV 2 sier faren at han aldri mer vil ha kontakt med ham.

– I de verste stunder tenker jeg at i stedet for å drepe så mange mennesker, burde han ha tatt sitt eget liv, sier han.

– Når jeg tenker tilbake på det som har skjedd, blir jeg helt fortvilet. Jeg forstår ikke hvordan sånt kunne skje. Det er ikke et normalt menneske som gjør noe sånt.

Gjerningsmann Utøya

Anders Behring Breivik var utkledd som politi da han skjøt og drepte minst 68 mennesker på AUF-leir på Utøya.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ