Hopp til innhold

– Flyttes ikke til Dikemark før rettssaken

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) blir trolig sittende på Ila fengsel til hovedforhandlingene er ferdige.

Ila fengsel fengselsstreik Anders Behring Breivik

KAN BLI SITTENDE PÅ ILA: Anders Behring Breivik flyttes trolig ikke til Dikemark før rettssaken i april neste år. Det er ikke umulig at han blir holdt i fengsel selv om han dømmes til tvunget psykisk helsevern, ifølge politiet.

Foto: Scanpix

Selv om de rettsakkyndige har konkludert med at han har diagnosen paranoid schizofreni og dermed kan bli dømt til tvunget psykisk helsevern, er det mye som tyder på at Breivik kan bli sittende på Ila i mange år.

Det bekrefter politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby overfor NRK.no.

– Selv om han er erklært utilregnelig er det ikke noe automatikk i at han skal overføres til Dikemark eller en annen psykiatrisk institusjon, sier Kraby til NRK.

Kan få behandling i fengselet

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby

VURDERER ILA SOM SIKKERT: Politiet og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Ifølge politiadvokaten er situasjonen nå at Breivik trolig blir på Ila fram til det foreligger en rettskraftig dom.

Han utelukker likevel ikke at det kan bli aktuelt å flytte Breivik dersom tilstanden hans forverres, eller han blir underlagt tvangsmedisinering.

– Så lenge han ikke har akutt behov for medisinsk behandling kan han være på Ila. Nå er det slik at Ila skal underlegges en ombygging med tanke på at han skal være der varig. Alt tyder på at han kommer til å være på Ila selv om han har fått diagnosen av de sakkyndige, forklarer Kraby.

Fengselsdirektør ved Ila, Knut Bjarkeid, har tidligere sagt til NRK at det vil være omstendig prosess dersom Breivik skal overføres til en psykiatrisk instutisjon.

– Varianten med å overføre ham til Dikemark eller en lignende institusjon, er ikke en aktuell problemstilling nå. Han har det greit der han er, og har det medisinske tilsynet han skal ha.

Dersom han blir dømt til tvunget psykisk helsevern vil man måtte tilrettelegge for siktede der han er, ifølge Kraby.

– Signalene vi har fått så langt er at han vil få disse rammene også på Ila, men skulle situasjonen forverre seg betyr det at han må flyttes til et annet sted, for eksempel Dikemark, sier politiadvokaten.

– Ønsker ikke medisiner

Anders Behring Breivik

ERKJENNER IKKE AT HAN ER SYK: Terrorsiktede Anders Behring Breivik. Bildet er fra fangetransporten til første fengslingsmøte i saken 25. juli. 2011.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Ap

Etter det NRK erfarer har den terrorsiktede så langt ikke gitt utrykk for at han trenger medisinsk behandling.

Han erkjenner ikke at han er syk, selv om han har innfunnet seg med de rettsakkyndiges rapport.

Legeteamet som har ansvar for Breivik på Ila har så langt ikke ment at han er akutt syk, og derfor ikke besluttet å flytte ham til Dikemark.

Ila er forberedt på at fengselet kan bli 32-åringens hjem i mange år fremover, ifølge Kraby.

Avhørt om barndom

De siste to ukene har Breivik vært i flere avhør om barndommen. Han har ikke endret sin forklaring etter at han ble gjort kjent med innholdet i sakkyndigrapporten, ifølge politiet.

– Han har vært noe forbeholden, men han er like meddelsom som han alltid har vært, sier Kraby.

Kraby opplyser at politiet planlegger å levere sin tiltaleinnstilling til statsadvokatene i februar 2012. Tiltalen er trolig tidligst klar i månedsskiftet februar-mars.

Kraby innrømmer at politiet står overfor utfordringer i forhold til å begrense tiltalen, men understreker at de legger stor vekt på å ta hensyn til samtlige av de fornærmede.

Bakgrunn: Fengselsdirektøren urolig for Breiviks helse

– Tiltaleinnstilling i februar

Etter nærmere fem måneder med etterforskning har politiet avhørt 2000 vitner i saken.

Ifølge Kraby er politiet nå i analysefasen av etterforskningen.

– Etter dette kommer utarbeidelse og avslutning i forhold til å utforme en tiltale. Spørsmålet om medvirkere er fortsatt en del av vår etterforskning, selv om vi ikke har funnet noe som styrker denne mistanken på kort sikt, sier han.

– Vi har avhørt mange vitner og gjennomført mange avhør. Det som gjenstår nå er avsluttende avhør og avslutning av de forskjellige prosjektene i etterforskningen. Vi er også i ferd med å avslutte analysearbeidet.

NRK spesial: Les alle sakene om terrorangrepet 22. juli

AKTUELT NÅ