Hopp til innhold

– Flyskrekk koster bedrifter flere millioner euro

Hvert år blir 10 millioner forretningsreiser med fly annullert på grunn av flyskrekk, viser en ny fransk undersøkelse. I Norge opplever SAS en økning i antall nordmenn som melder seg på kurs for å bli kvitt flyangsten.

Ellen Halvorsen, leder for kabinbesetning i SAS

– Å være redd for å fly er en naturlig reaksjon på en unaturlig situasjon, sier Ellen Halvorsen som jobber daglig med å hjelpe folk å få kontroll på flyangsten.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Nær en av sju personer i den vestlige verden har aldri tatt fly på grunn av flyskrekk. Av de rundt 3 milliarder flyreisene som gjennomføres hvert år, regner man med at ti millioner forretningsreiser med fly blir annullert på grunn av flyskrekk.

Det skriver den franske avisen Le Figaro, som siterer en undersøkelse gjort av den franske flyeksperten Xavier Tytleman og økonomen Nicolas Bouzou.

Ifølge Tytleman og Bouzou taper bedrifter rundt 220 mill euro i inntekter på grunn av flyreiser som blir annullert.

Studien som er gjennomført ved Centre de Traitement de la Peur de l’Avion (CTPA), skal publiseres i april.

– Flere vil bli kvitt flyangst

– Det har vært en økt pågang på kursene våre i løpet av det siste året, sier Ellen Halvorsen fra SAS.

Hun er leder for kabinbesetningen, men jobber i tillegg som sertifisert Coach for personer som lider av flyskrekk.

Halvorsen tror flyulykkene den siste tiden er en medvirkende faktor til at flere melder seg for kurs for å bli kvitt flyangsten.

– Slike katastrofer setter dype spor i oss og aktiverer frykten. Vi har en tendens til å henge oss opp i de store ulykkene. Vi må heller se på disse hendelsene som isolerte tilfeller, og se på flyreiser i et større perspektiv. Hver dag går det rundt 95 000 flyavganger helt knirkefritt, sier hun.

– Frykt lytter ikke på fornuft

Halvorsen har mer enn 20 års erfaring med håndtering av flyredde passasjer.

– Hvem som helst kan bli rammet av flyskrekk. Vi har hatt deltagere i alle aldre og alle yrkesgrupper. Det de har til felles, er at de ikke vet hvordan de skal kontrollere frykten når den først dukker opp, sier Halvorsen.

All forskning viser at sannsynligheten for å dø i en flystyrt er minimal, sammenlignet med andre transportmidler.

– Tall og fakta hjelper ikke på angsten for dem som er redde for å fly. Frykt lytter ikke til fornuften. Flere har fortalt meg at selv om de forstår at det er trygt å fly, så er de fortsatt overbevist om at de er ulykken kommer til å ramme dem.

– Når du sier til deg selv at du er spesielt utsatt for fare, så vil kroppen automatisk forberede seg på at noe kommer til å skje. Da gir du bare næring til frykten, sier Halvorsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger