Hopp til innhold

– Flere tusen lærere blir tatt ut i streik

Først få dager før skolestart får du vite hvilke skoler som rammes av den planlagte opptrappingen av lærerstreiken.

Elever på grunnskolen

I skoleferien har 36 lærere vært tatt ut i streik i Bergen. Fra skolestart varsler Utdanningsforbundet en kraftig opptrapping, noe som vil innebære flere tusen lærere i streik.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Utdanningsforbundet har nå bestemt seg for nøyaktig når de skal trappe opp lærerstreiken.

– Vi i streikekomiteen i Utdanningsforbundet har bestemt oss for en dato, og vi trapper opp streiken omkring skolestart, sier Kolbjørg Ødegaard, som sitter i streikekomiteen.

– Skolestart er jo på ulike tidspunkt rundt omkring i landet, så nøyaktig hvor nær skolestarten opptrappingen blir, vil variere rundt omkring i landet.

Får fire dagers varsel

Verken hun eller andre i Utdanningsforbundet vil gå ut med den konkrete datoen for opptrappingen nå, eller si om opptrappingen kommer til å tre i kraft når lærerne skal ha sine planleggingsdager etter sommerferien, eller trappes opp med virkning fra når elevene kommer på skolen. De vil heller ikke informere om hvilke skoler som blir rammet.

Årsaken er at arbeidsgiver skal varsles først, og det skjer trolig rundt en halv uke før skolestart.

– Vi varsler arbeidsgiver og vår forhandlingsmotpart fire dager før en opptrapping iverksettes, og vi har ingen planer om å varsle før det nå heller. Det vil si at vi nesten samtidig også går ut offentlig med når og hvor streiken kommer til å ramme, sier Ødegaard til NRK.

Det betyr at noen foreldre kanskje ikke vet før fire dager før deres barn skulle ha gått på skolen, om deres skole rammes av streiken?

– Det kan hende, ja.

Har du barn som skal begynne i 1. klasse etter sommerferien, kan du imidlertid regne med at de skal begynne som planlagt, i hvert fall første skoledag, uavhengig av om skolen er tatt ut i streik eller ikke.

– Det vi har sagt, er at førsteklassingene skal tas imot på en god måte første skoledag, og de skal få lov til å begynne på skolen som planlagt, sier Ødegaard.

– Har planene klare for flere opptrappinger

Fra 1. juli ble 36 lærere tatt ut i streik på Rothaugen skole i Bergen.

Det skjedde etter at 73 prosent av lærerne som stemte ved uravstemningen, sa nei til avtalen som var blitt meklet frem mellom Utdanningsforbundet og KS.

Kolbjørg Ødegaard

– Vi har planene klare for flere opptrappinger utover høsten, sier Kolbjørg Ødegaard i Utdanningsforbundets streikekomité.

Foto: Aina Rødal / NRK

Det er særlig innholdet i den foreslåtte arbeidstidsavtalen som mange lærere har reagert på. Den innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka, og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid.

Utdanningsforbundet, som organiserer 93.000 lærere, har hele tiden varslet en kraftig opptrapping ved skolestart og står fast ved det.

– I «kraftig opptrapping» legger jeg at det kommer til å være flere tusen lærere som er i streik, sier Ødegaard.

– I tillegg til streiken i Bergen, blir streiken trappet opp på adskillig flere steder geografisk sett. Og våre planer er lagt med tanke på at streiken kan bli langvarig.

Har dere planlagt også neste opptrapping?

– Det har vi. Vi har planene klare for flere opptrappinger utover høsten, sier Ødegaard.

I Oslo, som er et eget tariffområde, stemte 55 prosent av medlemmene ja til den fremforhandlede avtalen. Skolene i hovedstaden er dermed ikke en del av streiken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger