Smitteekspert ber influensasyke holde seg unna jobben

Flere tusen influensasyke nordmenn går på jobb når de egentlig burde holdt seg hjemme, mener epidemiekspert og tidligere avdelingssjef i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland.

DnBNORs hovedkontor.

TETT: Mange sitter tett på arbeidsplassen, spesielt i åpne kontorlandskap. Her kan en lett bli smittet av andres sykdommer.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Aavitsland jobbet tett med infeksjonssykdommer i tyve år i Folkehelseinstituttet.

I ti år hadde han det øverste ansvaret for å overvåke epidimier i Norge på vegne av staten, som en av toppsjefene ved instituttet.

Aavitsland mener svært mange nordmenn kunne sluppet å bli syke hvis influensasyke kolleger hadde holdt sengen istedenfor å gå på jobb.

Preben Aavitsland

Preben Aavitsland er epidemiekspert og lege.

Foto: Folkehelseinstituttet

Han sier at store smittespredninger skjer på arbeidsplasser og på skoler, og at det er mulig å få bukt med en del av epidemien dersom de syke holder seg hjemme.

LES OGSÅ: Flere enn 400 har fått influensa de siste to ukene

LES OGSÅ: Avviser at influensa er pandemi

– Burde holdt seg hjemme

– Hver vinter går mange tusen nordmenn på jobb som egentlig burde holdt seg hjemme et par dager ekstra for å bli skikkelig friske. De går på jobb og smitter kolleger og kunder helt unødvendig, sier han.

Tiden vi er inne i nå, rett etter juleferien, er høysesong for kollegasmitte. Både svineinfluensa og vanlig sesonginfluensa rammer mange norske arbeidstakere. Smitten kan overføres gjennom et håndtrykk eller et nys på morgenmøtet. Møtepunktene er mange på en arbeidsplass.

Aavitsland sier han tror så mange tusen nordmenn smitter kollegene sine på jobb fordi epidemiene varer lenge og rammer mange.

Han peker også på at det er en kraftig økning i antall smittede hvert år - rett etter feriene - når folk er tilbake på jobb.

Lege Unni G. Abusdal i NHO.

Lege Unni G. Abusdal i NHO mener at bedriftene bør legge til rette for at flere kan jobbe hjemmefra når de er syke.

Foto: Jonas Fallao Liahagen. / NRK

Næringslivets Hovedorganisasjon NHO ber nå norske bedrifter la ansatte som kan smitte andre jobbe hjemmefra.

LES OGSÅ: Spørsmål og svar om sesongens influensavirus

Hjemmekontor

– Vi mener at dette er lurt. Mange orker å jobbe litt, og for å bryte smittekjeden bør det legges til rette for å jobbe hjemmefra der det er mulig, sier lege og spesialist i arbeidsmedisin i NHO, Unni G. Abusdal.

På legevakten i Oslo møtte NRK 37 år gamle Sigurd Wirstad. Han var aldri i tvil om at han burde bli hjemme fra jobb, og han forteller at han flere ganger har sendt syke kollegaer hjem.

Han meddeler at jobben hans heldigvis har gode hjemmeløsninger, slik at han selv har kunnet jobbet fra hjemmekontoret mens han har vært syk.

– På denne måten har jeg skånet kollegene mine fra å bli smittet, sier Wirstad til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger