Hopp til innhold

– Flere soldater kunne blitt skadd

Mange av de norske soldatene som slapp uskadd fra angrepet i Afghanistan 2. mai i år, hadde kulehull i hjelmene sine. Verneutstyret reddet trolig livene deres, mener Forsvaret, som nå har evaluert situasjonen.

Evakuering av skadde i Afghanistan

Åtte norske soldater ble såret i angrepet 2. mai i år. To av dem ble hardt skadd.

Foto: Lars Kroken / Creative Commons / Flickr

I dag la en evalueringsgruppe fra Forsvaret frem sin vurdering av situasjonen der ni norske soldater ble såret under en trefning i Ghormach-området i Afghanistan i 2. mai i år.

Angrepet skjedde da 16 norske soldater og to afghanske tolker var på et oppdrag i byen Ghowrmach nord i Afghanistan, for å snakke med afghanske ledere og sikkerhetsstyrker.

Les også: – Visste om risikoen i Ghowrmach-distriktet

– Fungerte godt

Sjefen for Forsvarets Operative Hovedkvarter Bernt Iver Ferdinand Brovold fortalte på en pressekonferanse i dag hva som skjedde da de norske styrkene ble angrepet, og åtte ble skadd.

Brovold roste styrkene, og mener forsvarets systemer fungerte svært godt.

Også helsepersonell som behandlet soldatene, og helikopterstyrken som evakuerte dem, fikk ros.

– Det var en imponerende innsats som ble gjort av kameratene i kampsituasjonen, og det som er særdeles imponerende er at alle fungerte - at hele systemet har fungert, sa Brovold.

Kuler i hjelmene

To av soldatene ble alvorlig skadd i angrepet, men det kunne har vært langt flere.

Oberst Ole Asbjørn Fauske, som ledet evalueringsgruppen, fortalte i dag at flere av de uskadde hadde kulehull i hjelmene, og prosjektiler i uniformene sine.

– Dette angrepet har vært svært omfangsrikt og voldsomt i intensitet. Det at soldatene får treff i beskyttelsesutstyret og det materielle de håndterer, viser at dette var svært alvorlig, sier han.

I strid med prosedyrene

Redningshelikoptere landet for å hente ut sårede soldater uten at området var klarert, og lettet uten å ha eskorte.

Dette er i strid med normale prosedyrer, men trolig var det dette som reddet livet til de hardest skadde soldatene, fortalte Brovold på pressekonferansen.

Forsvaret vil nå ta med seg lærdommen etter angrepet videre.

De to norske soldatene som ble mest alvorlig skadet får nå behandling ved sykehus i Norge, mens de øvrige soldatene har permisjon.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger