Hopp til innhold

Norsk biskop kjenner til flere overgrepssaker

Den øverste lederen for den katolske kirken i Norge, Bernt Eidsvig, kjenner til fire andre overgrepssaker som skal ha skjedd i den norske menigheten.

Katolsk biskop i Oslo, Bernt Eidsvig.

Katolsk biskop i Oslo og Trondheim, Bernt Eidsvig, sier han kjenner til andre overgrepssaker i den katolske kirken i Norge.

Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tre av dem skal ha skjedd i Oslo.

Det opplyser han samme dag som det ble kjent at den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt.

Les mer: Katolsk biskop i Trondheim tilsto overgrep mot altergutt

– Veldig gamle saker

– To av sakene er veldig gamle. De skjedde i begynnelsen av 50-tallet. Det er ikke noen tvil om at dette var overgrep. Ofrene var ei jente og en gutt, og overgriperne var to forskjellige prester.

Det var ikke noen sammenheng mellom sakene, forteller Eidsvig.

– Forholdene var strafferettslig foreldet da vi fikk vite om dem. Ofrene er nå i tidlig 70-årene, og ønsker ingen offentlighet rundt dette. Begge prestene er døde.

Offeret tok kontakt

Ifølge Eidsvig er også en tredje sak meget godt dokumentert.

– Vi fikk greie på det da offeret kontaktet oss for omtrent ti år siden og ba om råd. Saken var imidlertid foreldet da offeret kom til oss. Overgriperen var en utenlandsk prest, en asiat det ikke lenger er mulig å få tak i. Han skal ha reist fra land til land.

Offeret har fått oppfølging etter den opprinnelige kontakten, og ønsker heller ingen offentlighet om saken.

– Det gikk rykter

– Den fjerde saken, som sannsynligivis ikke er en sak, er også gammel. Det skjedde for mer enn 20 år siden. Det gikk rykter om en navngitt prest. Presten ble konfrontert med ryktene, og nektet for at noe hadde skjedd. Det er vanskelig å kunne si at dette er en sak, forteller Eidsvig.

Han mener kravene for at noe kan kalles et overgrep må være et navngitt offer, og at handlingen dreier seg om genitialkontakt eller forsøk på genitalkontakt.

Biskopen befinner seg for tiden i Østerrike, og har dermed ikke tilgang til sine notater om sakene når han snakker med NRK
.

Video Eidsvig kjenner til flere overgrep

VIDEO: Eidsvig forteller at han kjenner til flere overgrepssaker i den katolske kirken i Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger