Hopp til innhold

– Flere kan få psykoser av cannabis

Hasj og marihuana er trolig blitt farligere de siste åra, fordi stoffet som demper psykoser i cannabisplanten er redusert.

Hasj og marihuana er trolig blitt farligere de siste åra, fordi stoffet som demper psykoser i cannabisplanten er redusert.

SE VIDEO: Cannabisdyrkerne er blitt flinkere til å dyrke fram planter som gir høy rus, men på bekostning av det psykosedempende stoffet i planta, viser forskningen.

Cannabis er et ulovlig rusmiddel, men mange hevder det gjør mindre skade enn det lovlige rusmiddelet alkohol. Derfor argumenterer de for at det burde legaliseres.

Nå har rusforskerne fått ny kunnskap om cannabis, som tilsier at det ikke er fullt så uskyldig. Årsaken er at forholdet mellom innholdsstoffene er blitt endret de siste åra.

– Man har blitt flinkere til å dyrke fram planter som har et høyt rusgivende stoff, og lavere innhold av det psykosedempende stoffet, forteller Anne Line Bretteville-Jensen, forskningsleder ved Sirus.

– Vi kjenner ikke fullt ut effekten av dette fordi dette er forholdsvis nytt, men det man tror er at det vil ha betydning for farligheten av cannabis ved at flere kan bli avhengige, få psykoser eller mentale lidelser av det, fortsetter hun.

23 prosent flere søker hjelp mot avhengighet

Samtidig har antallet mennesker som ønsker behandling for avhengighet av cannabis økt kraftig.

På to år har antallet personer som søker hjelp mot cannabisavhengighet økt med 23 prosent, viser tall fra Norsk Pasientregister. I 2010 søkte 1387 personer hjelp til å få bukt med sin cannabisavhengighet, mens tallet var 1711 i 2012.

Ifølge rusforskeren bør utviklinga få følger for debatten om legalisering av cannabis:

– De som kjemper for legalisering, må nok ta innover seg at cannabis har endret seg som stoff. I tillegg så betyr det at så mange søker behandling at heller ikke dette er et så uskyldig rusmiddel som en del vil ha det til, sier Bretteville-Jensen.

Cannabis

Kripos viser fra en hasjbit fra Afghanistan.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ