Hopp til innhold

Skal ha fått terrorinformasjon i Norge og utlandet

PST og Etterretningstjenesten samarbeidet tett om terroravsløringen. Blant informasjon de har gjennomgått er digitale spor.

Væpnet politi, Gardermoen

I BEREDSKAP: Politiet i hele landet er satt i beredskap etter at terrortrusselen ble kjent i politidistriktene.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Benedicte Bjørnland

– Samarbeidet med Etterretningstjenesten er viktig for oss, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer er terrortrusselen mot Norge basert på informasjon som er hentet inn både her i Norge og i utlandet, blant annet av samarbeidende tjenester.

Vurderingen som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har utformet, skal være på flere sider og er gradert som «hemmelig».

PST mener at det er islamister som står bak terrortrusselen og beredskapen er skjerpet i hele landet.

– Vi bekrefter ikke hvor vi får informasjon fra, annet enn at vi er avhengig av et bredt internasjonalt arbeid når det gjelder terrorforebygging. Vi henter informasjon fra mange tjenester. PST har et samarbeid med 60 land, men bekrefter aldri hvilke det er, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Troverdig informasjon

PST har ikke gått ut med noen konkrete mistenkte, og ingen er så langt pågrepet eller siktet i saken. NRK kjenner til at PST og politiet i Oslo skal ha oppsøkt personer i det radikale, og muslimske miljøet i Oslo torsdag.

– Informasjonen vi har er vurdert som å være troverdig og det er derfor vi også har gått ut i befolkningen og gjort den oppmerksom på hva at vi kan stå overfor en terrortrussel. Ikke minst har vi gjort dette med tanke på å avskrekke og forhåpentligvis forebygge at noen begår en terrorhandling.

Les alt om terrortrusselen mot Norge.

Sjef for Etterretningstjenesten (E-tjenesten), generalløytnant Kjell Grandhagen, vil ikke kommentere saken.

Selve trusselvurderingen og rapporten er utformet av PST, men har gått ut til flere andre aktører, blant annet Forsvaret. De er blitt bedt om å bidra med økt helikopterberedskap for transportstøtte til politiet.

– Konsulterte med politidistrikt

Vidar Refvik

– Vi hadde konsultasjoner med noen politidistrikt, om tiltak, før beredskapsordren ble sendt ut, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik til NRK.

Foto: NRK

Forsvaret samarbeider også tett med PST gjennom det nylig opprettede Felles kontraterrorsenter der de bidrar med flere etterretningsoffiserer.

NRK kjenner også til at spesialseksjonen ved Oslo politidistrikt er satt i høyberedskap. De opererer alt fra helikoptertjenester til hundepatruljer. Kilder forteller også til NRK at enkelte politidistrikt på Østlandet skal ha fått et forhåndsvarsel i forkant av at den felles beredskapsordren som ble sendt ut til alle landets politidistrikter onsdag kveld.

– Vi hadde konsultasjoner med noen, om tiltak, før denne ordren ble sendt ut, for å diskutere hvilke muligheter og tidspunkter vi har for å gjennomføre tiltakene. Men ordren gikk ut til alle samtidig, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik til NRK.

– Hva var årsaken til dette?

– Oslo har blant annet et ansvar for bistandsressurser for hele landet. Det er naturlig at vi da diskuterer med Oslo hvilke kapasiteter de har, før vi sendte ut en slik ordre. Blant annet er beredskapstroppen en viktig beredskapsressurs i Norge og det er viktig at vi får det på plass så raskt som mulig.

Flere i det islamistiske miljøet på Østlandet har tilhørighet i noen av distriktene som fikk forhåndsvarsel. Men Refvik ønsker ikke å si noe om dette var årsaken.

– Det kommenterer jeg ikke.

Fikk operasjonsordre

Kjell Grandhagen

TAUS: Kjell Grandhagen i Etterretningstjenesten ønsker ikke å kommentere terrorsaken.

Foto: NRK

Kontraterrorsenteret ble opprettet etter anbefaling fra 22. juli-kommisjonens rapport, som ønsket å styrke og formalisere samarbeidet mellom E-tjenesten og PST innen fagområdet kontraterror.

Flere politidistrikt og andre aktører ble varslet gjennom en operasjonsordre fra Politidirektoratet i 20-tiden i går kveld. Etter dette har distriktene fått løpende informasjon av Politidirektoratet.

Informasjonen skal ha blitt delt raskt, slik at vurderingen av økt trusselnivå ble tatt hurtig.

– E-tjenesten og PST har et godt samarbeid, noe de også har hatt i denne saken. Det skal vi fortsette å ha, sier major Eystein Kvaring, talsperson for forsvarssjefen til NRK.

PST-sjefen: – Ikke redd

Bjørnland erkjenner at situasjonen er alvorlig.

– Det er en skjerpet situasjon, men vi håper å komme i mål med det vi står overfor og forhåpentligvis både avverge og avskrekke eventuelle terrorister fra å gjøre noe, sier hun og avslutter:

– Jeg er ikke redd, men det vi står overfor nå er kilde til bekymring.

Til tross for at nasjonen har en terrortrussel hengende over seg har Forsvaret besluttet ikke å heve det militære beredskapsnivået. Siden februar 2013 har beredskapen vært på nivå A (Alfa), som er det laveste beredskapsnivået.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende, men har landet på at den ikke tilsier at vi øker beredskapsnivået.

Alfa er det samme beredskapsnivået som ble innført like før klokken 18.00 på terrordagen 22. juli 2011.

Ingen i det islamistiske miljøet som NRK har vært i kontakt med ønsker å kommentere saken. Én av dem er siktet for terrorvirksomhet av PST, men nekter for å ha noe med denne saken å gjøre.

AKTUELT NÅ