Hevder han fikk taushetsbelagt informasjon fra Jensen

Narkotikasiktede Gjermund Cappelen skal i avhør med Spesialenheten ha hevdet at Eirik Jensen ba ham holde seg unna konkrete personer som var under politispaning.

Jensen og Cappelen

Narkotikasiktede Gjermund Cappelen (innfelt) hevder han fikk taushetsbelagt informasjon fra Eirik Jensen (bildet). Tirsdag fikk Jensen fire nye uker med varetektsfengsling.

Etter det NRK kjenner til skal Cappelen i flere avhør med Spesialenheten ha kommet med en rekke påstander om tjenester han skal ha fått av den profilerte politimannen.

Blant tjenestene han fikk, hevder Cappelen at Jensen gav ham råd om holde seg unna flere navngitte personer fordi de var under spaning av politiet. Cappelen skal ha forklart at han valgte å følge rådene.

– Jeg har ingen kommentarer til disse opplysningene, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til NRK tirsdag ettermiddag.

– Cappelen sier mye rart

– Det er mange påstander som har kommet fra Cappelen som min klient ikke har hatt noe problem med å parere. Det er også detaljer fra Cappelen som jeg ikke kjenner meg igjen i, sier Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen til NRK.

– Benekter Eirik Jensen å ha kommet med taushetsbelagt informasjon til Cappelen?

– Ja.

– Jeg vil avstå å kommentere konkrete ting som kan komme fra klausulerte dokumenter, men generelt sett vil jeg si at Cappelen sier mye rart, legger han til.

– Har ikke Eirik Jensen advart mot noe som helst?

– Nei, det følger av det jeg sier at det har han ikke

Eirik Jensens tidligere hus

Den narkotikasiktede investoren Gjermund Cappelen skal i avhør ha forklart at han hjalp den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen med oppussingen av dette huset i Akershus. Jensen solgte huset i 2010 for 4,75 millioner kroner og tjente 1,25 millioner på boligsalget.

Foto: Farid Ighoubah/NRK

NRK har tidligere skrevet at Cappelen også har påstått at han stod for byggingen av et baderom hjemme hos Jensen og hans daværende samboer.

19. desember i fjor ble Gjermund Cappelen pågrepet av politiet i Asker og Bærum i en nøye planlagt aksjon. Pågripelsen skal ha foregått under strengt hemmelighold, og bare et fåtall personer i politiet skal ha kjent til den.

Etter det NRK får opplyst sendte Eirik Jensen fire tekstmeldinger til en av Cappelens telefoner i tiden etter pågripelsen. Sms-ene skal nå være sentrale i etterforskningen både mot politimannen og i narkotikasaken.

Det er naturlig for oss å sjekke alle typer informasjon som har relevans for saken vi etterforsker, men jeg ønsker å gå inn på detaljer, sier politimester Ingrid Wirum i Asker og Bærum til NRK.

– Relatert til narkotika og partiet som ble beslaglagt

Konfrontert med sms-ene, i avhør med Spesialenheten, skal Cappelen ha hevdet at minst en av dem skal være direkte relatert til narkotika og partiet som ble beslaglagt av politiet i forbindelse med opprullingen av narkotikanettverket.

VG har tidligere skrevet at det var rundt 100 kilo hasj som ble beslaglagt i en razzia ved juletider.

– Det er jo kjent at det har vært sms-utveksling i ganske stort omfang mellom disse to. Det har også en naturlig forklaring for meldinger både før og etter at Cappelen ble pågrepet, sier forsvarer Hagen.

– Vil fortsatt kreve omfattende etterforskning

Gjermund Cappelen ble i begynnelsen av forrige uke avhørt på nytt, både av Spesialenheten og av politiet i Asker og Bærum. Advokaten hans vil ikke gå inn på hva som var tema i de siste avhørene.

– Men slik jeg forstår det gjenstår det lite av etterforskningen i narkotikasaken. Det er lite trolig at det blir mer enn et avhør til med min klient. Saken er sannsynligvis ferdigstilt i løpet av to-tre måneder, men det er noe politiet må svare nærmere på, sier han.

– Saken er stor og omfattende og vil fortsatt kreve omfattende etterforskning. Det gjenstår ennå mye arbeid, men jeg ønsker ikke fastslå hvor lang tid det vil ta, sier politimester Wirum til NRK.

– Erfaringsmessig vil en så stor og omfattende sak trenge veldig mye tid og ressurser. I tiden som kommer vil vi bedrive en aktiv og intensiv etterforskning, legger hun til.

Holdt dem under oppsikt siden sensommeren i fjor.

Etter det NRK får opplyst jobber politiet ut fra at de med arrestasjonen av Gjermund Cappelen har avslørt den mest sentrale delen av narkotikanettverket. I det ligger at politiet ikke har funnet holdepunkter for at Cappelen har hatt et større kriminelt nettverk i ryggen.

Etter det NRK kjenner til har politiet har holdt Cappelen og personer i hans nettverk under oppsikt helt siden sensommeren i fjor.

Fra tidlig høst mente politiet de hadde nok informasjon til at var grunnlag for å foreta etterforskningskritt.

NRK får opplyst at politiet reagerte raskt og fikk rettens medhold i å iverksette kommunikasjonskontroll, spaning og andre skjulte- og åpne etterforskningsmetoder.

– Jeg har ingen kommentar kommentarer til disse påstandene, sier Wirum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger