– Jeg fikk prins Charles til å le

Prins Charles og Camilla møtte ti Utøya-ungdommer under sitt norgesbesøk tirsdag. – Det jeg kommer til å huske best er at jeg fikk prinsen til å le, sier Kristoffer Nyborg som overlevde på Utøya.

Kristoffer Nytorg

Kristoffer Nytorg møtte prins Charles.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Prins Charles og Camilla Parker Bowles ble mottatt av det norske kronprinsparet i strålende solskinn da de landet på Gardermoen tirsdag ettermiddag.

De har allerede lagt ned krans på Akershus festning, og hilst på Jens Stoltenberg i statsministerboligen.

Tirsdag kveld møtte ti Auf-ere prinsen, hertuginnen samt den norske kongen og dronningen på Nobels Fredssenter i Oslo til samtaler om hva ungdommene hadde opplevd, framtiden og engasjement blant unge i Norge.

Det er prinseparet selv som har vært opptatt av å møte de overlevende, for å høre hvordan de nå takler hverdagen.

– Jeg fikk prinsen til å le. Det var litt stort. Han spurte meg hvordan jeg skulle takle hverdagen når rettsaken begynner, og da svarte jeg at jeg har tenkt å reise vekk, eller "flee the country" som jeg sa. Da humret han, forteller Kristoffer Nyborg (25).

– Det var litt spent i starten, men så ble det hyggelig etter hvert. Jeg svettet litt i hendene kanskje, fortsetter Nyborg.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video Prins Charles møtte Utøya-ungdom

Prins Charles møtte Utøya-ungdom

Fikk tips av prinsen

Prins Charles, Camilla, dronning Sonja, kong Harald og Utøya-ungdommene fikk servert kaffe og sjokolade.

– Vi snakket mye om tiden framover, og hvordan vi skal takle rettsaken. Litt om historiene, og ting vi har opplevd. Jeg fikk et veldig sterkt inntrykk av at han brydde seg, forteller Nyborg.

Utøya-overlevende Khamshajiny Gunaratnam beskriver stemningen som veldig god og uformell. Prinsen kom også med gode råd.

– Han ba oss være sterke, og fortsette det politiske engasjementet, sier Gunaratnam.

– De var varme mennesker

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen ønsket prins Charles og hertuginne Camilla velkommen til Nobels Fredssenter.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Auf-leder Eskil Pedersen var litt nervøs før møtet. Han forteller at det var mye latter og noen tårer under samtalene med de kongelige.

– På samme måte som enkeltpersoner i Norge og i verden har blitt berørt av 22. juli, har også statsledere og andre kongelige blitt det.

– De var veldig varme mennesker og deltok mye i samtalene. Praten med de kongelige gikk lett og ledig, og de var hyggelige, personlige og uhøytidelige, sier Pedersen.

Slottsmiddag – Bergen i morgen

Tirsdagen avsluttes med offisiell middag på Slottet, hvor også kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid deltar.

På besøkets andre dag skal tronarvingene besøke Bergen for å overvære en konsert i Håkonshallen. Et besøk om bord på det britiske marinefartøyet HMS «Liverpool» inngår i programmet.

Dronning Sonja og hertuginne Camilla skal sammen besøke Granebo naturbarnehage i Bergen.

Etter to dager i Norge fortsetter de til Sverige og Danmark. Senere reiser de blant annet til Australia, Canada, New Zealand, Papua New Guinea og øyene i den britiske kanal i anledning dronningens 60 år på tronen.

Klikk for å se video:

Video Prins Charles legger ned krans

Prins Charles legger ned krans

SISTE NYTT

Siste meldinger