Normal

– Ringnes-leder skal ha fått nær 250.000 i bestikkelser

Ringnes-lederen i 50-årene er fengslet i to uker siktet for å ha tatt imot store pengesummer fra en kjent aktør i utelivet i Oslo.

Ringnes brygger i på Grünerløkka i Oslo

PÅGREPET: En leder i Ringnes i 50-årene er pågrepet av politiet, siktet for grov korrupsjon. I en aksjon onsdag ble fire andre personer også pågrepet. En av dem var en norskpakistaner som er kjent i utelivsmiljøet i Oslo.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Fredag kunne NRK fortelle at en Ringnes-ansatt er pågrepet i forbindelse med en politiaksjon mot utelivsaktører.

Etter det NRK kjenner til mener Økokrim at norskpakistaneren har betalt opp mot 250.000 kroner direkte til en Ringnes-topp, i et forsøk på å oppnå en enda bedre avtale med bryggerikjeden.

Forsøket skal ha mislyktes fordi nordmannen i 50-årene ikke var i en slik posisjon i selskapet at han hadde mulighet til å påvirke avtalene som var inngått.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Nekter straffskyld

Både norskpakistaneren og Ringnes-sjefen som er siktet for grov korrupsjon ble i dag varetektsfengslet i to uker.

Forsvarsadvokat Øyvind Bergøy Pedersen

FENGSLET: Forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen sin klient har sittet nesten 20 timer i avhør, men nekter straffskyld.

Norskpakistaneren mener han ikke har gjort noe ulovlig og har forklart seg for politiet i nesten 20 timer siden han ble pågrepet onsdag morgen.

– Han har svart på alle spørsmål og det er lite uenighet i det som faktisk har skjedd. Spørsmålet er om overføringene er gjort for å oppnå en urettmessig fordel eller om dette er helt tradisjonelle forretningsmessige disposisjoner, sier norskpakistanerens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen.

Grytidlig onsdag morgen slo Økokrim, Oslo-politiet og Skatt Øst til i en nøye planlagt aksjon. Flere titalls ansatte i politiet og skatteetaten deltok i aksjonen, som var rettet mot både forretningslokaler og privatadresser i Oslo-området.

Etter det NRK får opplyst ble totalt fem personer pågrepet. Blant disse var altså en av Oslos mest kjente utelivsaktører, norskpakistaneren i 50-årene, og en sentral ansatt i Ringnes, også han i 50-årene.

Les også: – Ringnes-ansatt pågrepet i korrupsjonssak

Langvarig mistanke

Artikkel fra Kapital fra 2011

BENEKTET MAFIAVIRKSOMHET: I en artikkel i Kapital i 2011 benektet den nå pågrepne norskpakistaneren at han drev mafialignende virksomhet.

– Jeg kan bekrefte at vi har to siktede som nå er fengslet, det gjelder korrupsjon og momsbedrageri, men ut over det har jeg ingen kommentarer på nåværende tidspunkt, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

Aksjonen skal ha blitt utløst av en langvarig mistanke om ulovlig tett kontakt mellom norskpakistanerens utelivsselskap og ansatte i bryggerikjeden.

Ringnes har i en årrekke hatt samarbeidsavtaler med selskaper knyttet til norskpakistaneren. Avtalene gjelder leveranser av øl til en rekke restauranter og utesteder i hovedstaden.

Førstestatsadvokat i Økokrim Trude Stanghelle

RETTER MISTANKE: Førstestatsadvokat i Økokrim fikk medhold for fengsling av to menn mistenkt for grov korrupsjon.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han bestrider ikke det faktum som påtalemyndigheten har presentert han, men det er en betydelig uenighet om hvorvidt dette dreier seg om straffbare forhold, sier Pedersen.

Forsvareren til den Ringnes-ansatte mannen er ordknapp om omstendighetene rundt saken.

Forsvarer Christine Hamborgstrøm

NEKTER STRAFFSKYLD: Christine Hamborgstrøm sier at hennes klient ikke erkjenner å ha gjort noe galt.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Utover det kan jeg ikke kommentere saken fordi dokumentene er klausulert, sier advokat Christine Hamborgstrøm.

– Mafialignende virksomhet

– Jeg vil ikke gå inn på innholdet i siktelsen, vi er tidlig i etterforskningen, og det er mye arbeid som gjenstår. Blant annet avhør, og gjennomgang av beslag og regnskaper, sier Stanghelle.

Kapital har tidligere fortalt at den pågrepne utelivskongen er blitt beskyldt for å bedrive mafialignende virksomhet i Oslos utelivsbransje.

I samme artikkel gikk det frem at Ringnes bryggeri hadde en samarbeidsavtale med 52-åringen. Partiet Rødts bystyregruppe i Oslo orienterte Næringsetaten om det de mente var kritikkverdige forhold. Ringnes skal ha blitt kontaktet og varslet om at politiet og Næringsetaten var informert om mulige ulovligheter knyttet til avtaleforholdet med norskpakistaneren.

Men ledelsen i Ringnes skal ifølge Kapital ha valgt å fortsette avtalen.

Ifølge Kapital skal Rødt ha blitt kontaktet av flere aktører i restaurantbransjen som angivelig følte seg presset til å bli med i norskpakistanerens innkjøpsorganisasjon. Ifølge tidligere stortingsrepresentant Erling Folkvord skal mange av dem som ble kontaktet ha fryktet represalier.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Folkvord fredag.

Fikk bonus

52-åringen tilbakeviste påstandene om mafiavirksomhet i intervjuet med Kapital.

– Vi har ingenting med mafia å gjøre, dette er bare tull! Jeg har en avtale hvor jeg har flere kunder som kjøper varer gjennom meg, og de får bra bonus, og jeg får også litt. Dette er helt lovlig.

Kommunikasjonssjef i Ringnes Nicolay Bruusgaard

STØTTER TILTAK: Kommunikasjonssjef i Ringnes Nicolay Bruusgaard mener det er viktig at utelivsbransjen er ren og støtter alle tiltak for at bransjen skal være gjennomsiktig.

Norskpakistaneren er tidligere dømt for hvitvasking, trygdebedrageri og økonomisk utroskap. Han har også vært dømt til en fem års karantene mot å drive serveringssteder.

– Jeg kan bekrefte at Økokrim kom til oss onsdag formiddag i forbindelse med etterforskningen av utelivssaken, Ringnes som selskap er ikke mistenkt i saken, men en av våre medarbeidere er det. Vi har naturligvis samarbeidet og gitt politiet det de ønsker. Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke kommentere saken ytterligere, sier kommunikasjonssjef i Ringnes Nicolay Bruusgaard til NRK.

Han er krystallklar på at selskapet støtter alle tiltak som umuliggjør korrupsjon.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi støtter ethvert tiltak som går på å jobbe for en transparent og ryddig utelivsbransje. Vi kommer til å fortsette å jobbe tett med politiet fremover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger