– Fikk ny fatwa senest i dag

OSLO TINGRETT (NRK): En av de fornærmede i rettssaken mot mulla Krekar hevder han har forsøkt å finne en fredelig løsning, men får stadig nye fatwaer mot seg.

Brynjar Meling og mulla Krekar

Brynjar Meling og mulla Krekar i Oslo tingrett. Krekars forsvarere mener drapstruslene var en planlagt bløff.

Foto: Anders Brekke / NRK

«Uansett om ulven angrer eller ikke, kommer han til å dø.»

Randi Hagen Spydevold

Bistandsadvokat Randi Hagen Spydevold.

Foto: Anders Brekke / NRK
Det skal være innholdet i fatwaen den norskkurdiske 37-åringen mottok senest i dag, på den siste dagen av hovedforhandlingene i rettssaken mot mulla Krekar.

Der brukte Krekars forsvarere sin sluttprosedyre til å avfeie drapstruslene som en planlagt bløff i regi av de fornærmede, noe 37-åringen reagerer på.

– Senest i dag kom det en ny fatwa. Kona mi, som er gravid, satt hjemme og gråt. Krekar og hans tilhengere har lagt et stort press på oss, og viser ikke respekt for norske domstoler, sier han.

Den siste fatwaen skal være publisert med navn og bilde på en av Krekars kurdiske nettsider, samt det sosiale nettstedet Paltalk.

Les: Krever fem års fengsel for Krekar
Les: Vil bruke Facebook-trusler som bevis

– De vil ikke høre

37-åringen la mandag kveld ut en video der han beklager brenningen av seks sider av koranen, men avviser at han har trukket anklagene mot Krekar, slik advokat Arvid Sjødin hevdet i sin prosedyre.

– Jeg ville si unnskyld til islamistene og dem som ble fornærmet for å få dem til å slutte å sende fatwaer, men de vil ikke høre. Jeg har prøvd å snakke med Krekar og få en fredelig løsning, men fikk trusler i stedet. Jeg trengte en reaksjon for å avslutte saken, sier han til NRK.

Les: – Jeg kommer til å halshugge deg uansett hvor du måtte være
Les: – Det var et helvete for meg

De tre fornærmede har også blitt drapstruet på en Facebook-gruppe i anledning en demonstrasjon mot koranbrenning i Oslo, men 37-åringen sier han ikke er kjent med denne.

Etter prosedyrene forklarte han at han ikke tror på islam, og at han aldri vil bli muslim.

– Vi har frihet her. Jeg vil ikke at barna mine skal vokse opp der jeg kom fra. Jeg drømmer om en dag der jenter og kvinner kan leve i frihet, og jeg ønsker spesielt at min datter skal få vokse opp i dette landet, sier han.

Mannens bistandsadvokat, Randi Hagen Spydevold, var overrasket over frontalangrepet på hennes klient.

– De har sådd tvil om troverdigheten til min klient, og har nok sett noe annet enn det retten har fått fremlagt, sier Spydevold til NRK.

– Ytringsfriheten er truet

Forfatteren Mariwan Halabjee, som ble dømt i Irak etter å ha skrevet boka «Sex, sharia og kvinner i islamsk historie», mener Krekar ikke har noen rett til å dømme folk på religiøst grunnlag.

– Dette handler ikke om en enkelt person som har kommet med en fatwa. Når Krekar blir opphisset og sier noe, fører det faktisk til at vi blir drept, sier han.

Les: Avsa dødsdom mot forfatter

Halabjee mener ytringsfriheten og demokratiet i Norge er truet, og påpeker at det er fredeligere å brenne papirer og skrive bøker enn å bombe.

– Folk her har kjempet i flere hundre år for dette. Det er mange moskeer i Norge, men ikke en eneste kirke i Saudi-Arabia. Se på dette, så forstår dere problemstillingen. Det hele handler om ytringsfrihet, sier han.

– Vil ikke tvinge frem sharia i Norge

– I Saudi-Arabia er det en kirke, og andre steder for andre religioner. Det kjenner han ikke til, svarer mulla Krekar.

Han fastholder at han avsier islamske dommer i henhold til sharialovene, men sier det er noe helt annet enn å komme med direkte trusler.

– Det er nok bevis for å kunne avsi en dom på lik linje som jeg har gjort, uten diskusjon. Akkurat som dommeren her, som har et lovverk foran seg og avsier en dom, sammenligner jeg det med sharia i henhold til om det er begått en straffbar handling, så avsier jeg en fatwa, sier Krekar.

– Jeg er ikke her for å tvinge frem sharia overfor nordmenn. Enten jeg er her eller i Afrika eller et annet land, kan jeg vise eller forklare en islamsk dom uten at den skal iverksettes, sier han.

Les: Krekar vil flytte til Somalia
Les: – Krekar er en «PC-jihadist»
Les: – De som er årsaken til min død må betale prisen

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger