NRK Meny
Normal

– Fikk informasjon fra Special Olympics Norge

Morten Stordalen (Frp) dobbeltsjekket ikke informasjon fra Special Olympics Norge da han sikret organisasjonen to millioner kroner i statsbudsjettet. Idretten og de utviklingshemmedes eget forbund kaller organisasjonen ubetydelig.

Morten Stordalen

Morten Stordalen (Frp) får æren for å ha kjempet Special Olympics Norge inn i statsbudsjettet.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

«Takk for din innsats for Special Olympics»

President Geir Smeby i Special Olympics Norge og organisasjonens ambassadør prinsesse Märtha Louise

President Geir Smeby i Special Olympics Norge og organisasjonens ambassadør prinsesse Märtha Louise

Foto: Kristiansen, Lars Harald J. / NTB scanpix

Teksten over er et sitat fra kaken Special Olympics Norge personlig leverte til stortingsrepresentant Morten Stordalen (Frp) for hans innsats for å få organisasjonen inn som eget punkt i statsbudsjettet.

Special Olympics Norge (SON) mener nemlig at Stordalen har det meste av æren for oppføringen som har sikret dem to millioner kroner i statsstøtte bare i år.

Formålet er å sikre aktivitet for utviklingshemmede.

– Jeg er opptatt av de svake i samfunnet. Av dem som ikke deltar i det brede lag. Jeg vet at Special Olympics Norge lager massevis av aktiviteter for funksjonshemmede, sier Stordalen.

– Kan ikke se at de skaper aktivitet

Per Tøien

Per Tøien og Norges Idrettsforbund sier Special Olympics Norge knapt genererer aktivitet for utviklingshemmede.

Foto: NIFs pressebilde

Det siste er Norges Idrettsforbund og Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NUF) helt uenig i. De mener at organisasjonen er helt ubetydelig og knapt genererer noen aktivitet i det hele tatt.

– Jeg kan ikke se at Special Olympics Norge legger til rette for aktivitet for folk med utviklingshemming. Det er det våre lokallag og særforbund som gjør, sier Per Tøien i NIF.

Special Olympics Norge har sendt kalenderen over arrangementer de står bak til NRK. På den står det tre arrangementer så langt i år; truge- og langrennsarrangement på Lillehammer, trugearrangement på Peder Morset-lekene og European Special Olympic i alpint på Tryvann.

På sistnevnte var idrettslaget Heming teknisk samarbeidspartner. Det betyr, ifølge president Geir Smeby i Special Olympics Norge, at de har ansvaret for tidtaking og den tekniske gjennomføringen av arrangementet.

Det er også planlagt ett arrangement til høsten; friidrettsarrangement på Brandbu i samarbeid med Brandbu IL etter sommeren.

Påstått aktivitetsmangel er ikke de eneste anklagene mot Special Olympics Norge. NUF beskylder organisasjonen for å være udemokratisk og lite gjennomsiktig, og Innsamlingskontrollen har satt Special Olympics Norge på verstinglisten over organisasjoner man ikke bør gi penger til.

Stordalen sier han likevel mener det har vært riktig å kjempe organisasjonen inn i statsbudsjettet.

– Ville gjort det igjen

– Det står i regjeringserklæringen at Special Olympics Norge skal sikres stabile og trygge rammer. Jeg mener det er viktig å sikre de funksjonshemmede slik at de kan delta i aktivitet slik Special Olympics driver, sier Stordalen.

Både NIF og de utviklingshemmedes egen organisasjon sier innsatsen deres er ubetydelig?

– NIF og NUF sier at de er ubetydelige, og det er trist for dem det gjelder. De barna og ungdommene som mottar idrettsglede og aktivitet hver eneste måned, som deltar på NM, EM og VM. Jeg mener det er trist at de sier at Special Olympics Norge er ubetydelige.

– Du nevner en rekke mesterskap og aktiviteter, men på Special Olympics Norges egne liste står det at de kun står bak tre arrangementer så langt i år?

Jeg er opptatt av det som skjer i løpet av et helt år, ikke en del eller en måned. Jeg både vet og har sett hvor mange barn og ungdom som får et tilbud de ellers ikke ville fått. Det er i samarbeid med idretten, ja, men det er Special Olympics Norge som gjør jobben og står bak idrettslagene igjen, sier Stordalen.

Den påstanden støttes hverken av NIF eller aktivitetskalenderen til Special Olympics Norge.

– Hvor har du fått opplysningene om aktivitetene til Special Olympics Norge?

– Fra Special Olympics Norge selv, fra folk som har vært med på arrangementene og fra andre partifeller.

Har du kontrollert om informasjonen fra Special Olympics Norge er riktig?

– Vi kan ikke gå inn i hver enkelt organisasjon som skal få støtte. Da tror jeg det hadde blitt så mye jobb bare med det at det ikke hadde blitt noen aktivitet der ute. Det er Kulturdepartementet som har ansvaret for å ettergå at pengene blir brukt til det de er gitt til, sier Stordalen.

Skal sjekke informasjon fra Special Olympics Norge

Han legger til at hverken han eller andre politikere spør for eksempel NIF om hvilke aktiviteter de bruker penger på i detalj.

I andre saker er Frp meget kritiske og påpasselige når det gjelder bruk av offentlige penger. Hvordan henger det sammen i denne saken?

– Det er riktig og det henger godt sammen. Det er departementet som skal gjennomgå at pengene går til formålet det er gitt til, sier Stordalen.

Han sier imidlertid at han skal sjekke opplysningene som har kommet frem i NRK når han er tilbake fra ferie.

– Jeg vil ikke dømme noen, men etter det du nå kommer med vil jeg spørre dem om dette medfører riktighet, sier Frp-eren.

Special Olympics er en verdensomspennende idrettsbevegelse for personer med utviklingshemning, som ikke må ikke forveksles med Paralympiske leker, de offisielle olympiske lekene for utøvere med fysisk funksjonshemning.

På sine egne hjemmesider skriver SON blant annet:

«Vi jobber for utbredelse av idrett for mennesker med utviklingshemming.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger