Hopp til innhold

– Fengselsvaktene har ikke oversikt

Det er ikke bare de ansatte som er bekymret for de siste månedenes våpenbeslag i Ringerike fengsel. – Jeg blir redd, sier en innsatt NRK har vært i kontakt med.

Innsatt i Ringerike fengsel forteller om den bekymringsfulle våpenproduksjonen

NRKs kilde har vært i Ringerike fengsel i over ett år og mener volden har økt de siste månedene.

Foto: NRK

– Jeg har opplevd mer vold i løpet av det siste året i fengsel, enn det jeg hadde gjort i løpet av de 37 årene før jeg kom hit.

Det sier en av de innsatte i Ringerike fengsel som NRK har vært i kontakt med. Den innsatte ønsker å uttale seg anonymt.

Bekymret for økende antall beslag

Hjemmelagd våpen i Ringerike fengsel

Fengselsleder Håkon Melvold.

Foto: Torkjell Trædal / NRK

De siste månedene har Ringerike fengsel gjort flere, store beslag av hjemmelagde våpen produsert av innsatte.

Fengselsleder Håkon Melvold og resten av fengselsledelsen på Ringerike har funnet både meterlange sverd, kraftige «nunchakuer» og metallbatonger gjemt unna i fengselets eget metallverksted.

– Vi vet ikke hvorfor våpnene blir laget, men det tydelig at noen av de innsatte har misbrukt arbeidstiden sin i verkstedet til å lage disse gjenstandene, sier han.

Etter et økende antall våpenbeslag det siste året er ledelsen bekymret.

– Det er klart det fører til en viss utrygghet. Uten at det er noen omfattende angst ute og går så gjør jo beslag av denne typen til at man reflekterer over hva man kan bli møtt med i arbeidshverdagen sin. Jeg tror nok alle de ansatte tenker over hvilken situasjon de befinner seg i som fengselsbetjent eller verksbetjent i et fengsel, sier Melvold til NRK.

Kjente ikke til våpenproduksjonen

Og det er ikke bare de ansatte som er bekymret. NRK har snakket med en innsatt i fengselet som blir skremt av å høre om den ulovlige våpenproduksjonen.

– Det er absolutt bekymringsfullt. Miljøet her er tøft. Vi har på en måte vår egen justis i fengselet, sier han.

Ifølge den innsatte visste han ingenting om våpenproduksjonen før ledelsen konfronterte alle i fengselet med beslagene.

– Jeg jobber ikke i metallverkstedet, så jeg visste ikke at dette foregikk. Det er sikkert en del som har visst om det, men jeg vet ikke hva som kan ha vært hensikten, sier han.

– En ond sirkel

Hjemmelagd sverd i fengsel

Et meterlangt sverd av jern er blant våpnene som er beslaglagt på Ringerike.

Foto: Torkjell Trædal / NRK

Etter gjentatte voldsepisoder har Ringerike fengsel måttet stramme inn på flere av aktiviseringstilbudene for de innsatte.

Ifølge NRKs kilde har blant annet store deler av treningstilbudet blitt fjernet fordi noen av de innsatte brukte styrkevektene til å sloss med.

– De har skjerpet kontrollene og strammet inn på fritidsaktivitetene. Jeg synes det er synd at noen skal ødelegge for alle, sier den innsatte.

– Det er en ond sirkel. Når de kutter ned på tilbudene, for eksempel treningen som er veldig viktig for mange, skaper det økt frustrasjon. Når man ikke en gang kan ty til trening for å få utløp for frustrasjonen, ja, så ender det ofte i sammenstøt, forklarer han.

Den innsatte forteller om flere voldstilfeller der både potetskrellere, kulepenner og utstyr fra treningsrommet har blitt brukt som våpen.

– Det går nesten ikke an å spille fotball en gang uten at noen flyr på hverandre. Det begynner gjerne med litt knuffing og ender opp i håndgemeng, forteller han.

Han legger til at det ofte er de nye som kommer inn som lager bråk og har behov for å markere seg.

– De som soner lengre straffer er ofte roligere, sier han.

LES OGSÅ: Kaster narkotika inn i Oslo fengsel

Jobber forebyggende

Fengselsleder Håkon Melvold forteller at de ansatte gjør sitt beste for å forhindre vold- og trusselsituasjoner mellom de innsatte.

– Vi jobber blant annet med dynamisk sikkerhetsarbeid som handler om å bli kjent med de innsatte og plukke opp negative signaler og strømninger. Dette gjør vi blant annet for å kunne avdekke uheldige situasjoner før de skjer, sier han.

Som en konsekvens av våpenbeslagene forteller Melvold at fengselsledelsen har vurdert å fjerne metallverkstedet, men at de kvier seg for å måtte gå så langt.

– Sysselsettingen er en så viktig del av det oppbyggende arbeidet med de innsatte, at det ville nesten vært mot sin hensikt. Det er av stor betydning at de innsatte lærer noe og kanskje kan få en yrkesfaglig utdanning i fengselet, sier han.

Ifølge Melvold jobber de ansatte hardt for å være den parten som er i kontroll over situasjonen, men det er vanskelig fordi antallet fengselsbetjenter ofte er for lite i forhold til antallet innsatte.

– I verkstedet kan det være opptil 28 fanger på en gang, og bare fire fengselsbetjenter til å passe på, sier han.

Klarer ikke å kommunisere

Den innsatte er enig i at det burde ha vært flere ansatte til å passe på i fengselet.

– Fengselsvaktene har ikke oversikt. De er altfor få, så de får jo ikke med seg alt som skjer, sier han.

– Et annet problem er at det finnes så mange forskjellige språk og kulturer her. Noen snakker ikke engelsk en gang, og da er det veldig vanskelig for dem å kommunisere med vaktene.

Ifølge den innsatte fører språkproblemene ofte til misforståelser, grupperinger og enda mer frustrasjon.

– Mange sliter med å gjøre seg forstått, sier han.

Han fremhever også at det å fjerne verkstedet ville vært en stor feil.

– Jo mer de fjerner av tilbud, jo mer frustrerte blir mange. Det er en god del som trives på jobb, og som gleder seg til arbeidet. Det å sitte alene på cella er ofte det aller verste, sier han, og legger til at ensomheten ofte er verst for de utenlandske fangene.

– Flere av dem har verken familie eller venner i nærheten som kan komme på besøk, sier han.

Kriminalomsorgen Ringerike fengsel

De hyppige våpenbeslagene bekymrer både ansatte og innsatte i Ringerike fengsel.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ