– Kriminelle dyrker radikale holdninger i fengsel

Faren øker for at stadig flere kriminelle bruker livet bak murene til å dyrke radikale holdninger, slår en fersk rapport fast.

Video 6f359e0c-66a5-4eb0-8ac6-2b32f93a1755.jpg

SE VIDEO: Forsker Franck Orban mener flere bruker livet i fengsel til å radikalisere andre innsatte.

Utsikt til paradis. Et sted for anger. For ettertanke og forbedring. Det er slik fengslet skal fungere. Men stadig flere har et litt annet syn på fengselslivet.

Ny forskning viser at det er en økende fare for at livet bak murene brukes til å dyrke radikale holdninger.

– En ny situasjon i Norge

– Dette er en ny situasjon i Norge. Det er ikke slik at det aldri har vært ekstremister i Norge, men man har fått en ny situasjon som krever en annen tankegang, sier forsker Franck Orban ved Kriminalomsorgens utdanningssenter.

Mulla Krekar får flere tilhengere

Mulla Krekar er dømt til fem års fengsel for drapstrusler.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

For en måned siden fikk vi den andre terrordommen i Norge på kort tid. Dommen slo fast at mulla Krekar har svært radikale islamistiske holdninger.

Det samme gjelder for de to som ble dømt i sprengstoffsaken i januar. I sommer opplevde vi også høyreekstremisme som ideologi bak terrorisme. Alle har holdninger man vil unngå at spres.

– Man må se på individets strategi under soning. Strategien kan være at man skal prøve å nå frem til andre innsatte som er unge og sårbare. Strategien kan være at flere innsatte blir overtalt og radikalisert, sier Orban.

Flere aktiviteter

Rapporten slår også et slag for flere aktiviteter. Det viser seg at fanger som har noe å henge fingrene i, det være seg biljard eller møbelsnekring, er langt mindre utsatt for påvirkning.

Det verste i så måte er fulle fengsler med overarbeidede ansatte og lavt aktivitetsnivå.

I Oslo fengsel jobbes det for å forhindre radikalisering innenfor murene.

Dermed håper de å unngå at veien til fengselsportene ikke leder til høyreekstremisme, militant islamisme og andre radikale holdninger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger