– Felles nødsentraler er ikke veien å gå

– Politiets mas om felles nødsentraler er et utidig forsøk på omkamp i en sak som allerede er utredet og avklart, sier klinikkoverlege og professor Mads Gilbert.

Mads Gilbert

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge mener samlokalisering av nødtjenestene definitivt ikke er veien å gå. Han synes påstanden om at ”vi vil lykkes bedre ved samlokalisering” er useriøs, grunnløs og mangler dokumentasjon.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Han mener det er medisinske fagsentraler, ikke store samlokaliserte fellessentraler, som redder liv i dagliglivets moderne akuttmedisin.

Mats Gilbert synes det spesielt at politiinspektør Johan Fredriksen i helgen uttalte at samlokaliseringen er løsningen for nødmeldingstjenestene.

Fredriksen mener de har bedre muligheter for lykkes dersom politiet samlokaliseres med brann og helse, og sier er lettere å snakke sammen når man sitter sammen.

– Det sier seg selv. Samlokalisering vil gi en udiskutabel gevinst, sa Fredriksen, og får støtte av brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo brann- og redningsetat.

– Samlokalisering har vært diskutert i årevis, og det er på tide å flytte sammen, uttalte Myroldhaug til NRK i helgen.

Operatør ved AMK-sentralen i Trondheim tester ut Smart113

Klinikkoverlege Mads Gilbert vil ikke samlokalisere AMK med politi og brann.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Unødvendig

Likevel er Gilbert uenig og viser til at bare ca. én prosent av nødnummer-trafikken på norske AMK-sentraler som krever samhandling med politi og brann.

– Norske AMK-sentraler er i dag selvstendige, fagmedisinske spesialistsentraler som i all hovedsak er lokaliserte på sykehus og bemannet med fagmedisinsk personell. Vi har klare rutiner for tverrvarsling når det trengs, sier Gilbert.

Han mener utspillet til Fredriksen klart er i strid med konklusjonen i rapporten fra Liaklev-utvalget.

– Som klinikkoverlege er jeg overordnet medisinsk ansvarlig for en stor, regional AMK-sentral. Jeg reagerer jeg meget sterkt på dette forsøket på ”omkamp” fra politiets side, og konstaterer med vantro at politietaten nå fortsetter sitt spill for å få virkeligheten slik de vil.

Kan bli bedre

NRK har i flere saker satt søkelyset på norsk nødmeldingstjeneste, og har publisert lydlogger fra håndteringen av trippeldrapet på Valdresekspressen i Årdal.

Der skjedde det flere varslingsfeil og svikt i samarbeidet mellom de tre nødetatene

Alle kan bli bedre, vi jobber hele tiden med forbedring, men samlokalisering av felles-sentraler er ikke forbedring, men rasering av en godt fungerende, nasjonal medisinsk nødmeldetjeneste.

Det samme kan dessverre ikke sies om politiets nødssentraler som har vært vanskjøttet i en årrekke, sier Gilbert.

Omorganisering

På Stortinget har de nå vedtatt å samlokalisere politiet og brannvesenets operasjonssentraler i forbindelse med etableringen av de nye politidistriktene, men helse er ikke med fra starten.

Gilbert synes ikke politiets omorganiseringen skal bestemme hvordan helsetjenesten skal organiseres.

Da NRK snakket med statssekretær Gjermund Hagesæter i Justis- og beredskapsdepartementet før helgen sa han at helse ikke er med fra starten fordi det er behov for å bedre den optimale organiseringen av AMK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger