– Farlige fanger får permisjon

Fengselsvesenet gir farlige fanger permisjon uten å vurdere de skikkelig, mener Arne Johannessen i Politiets fellesforbund.

Hilsen til Mohamed Ahssain
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Arne Johannessen i Politiets fellesforbund mener at det viktigste for tryggheten i samfunnet ikke er om innsatte skal ha åpen eller lukket soning, men selve vurderingen av hvem som skal få det.

Må vurdere regelverket

Johannessen mener at gjennomgangen av systemet av permisjonen er viktere enn selve debatten om åpen soning. Han peker på viktige momenter som tidspunktet for permisjon, hvor tidlig skal man gi det, samt en grundig vurdering av gjerningsmannens mentale tilstand.

Johannessen sier videre at han ser fram til evalueringen av den siste tidens hendelser, hvor han mener det er behov for å se på praktiseringen av regelverket.

Leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Drapsdømte kamerater sonet sammen

Søndag ble en 34-årige Minh Quang Pham siktet for drapet på Mohamed Ahssain. Den drapssiktede sonet en dom på 21 års fengsel, men var ute på permisjon da drapet skjedde.

34-årigen og en 24 år gammel mann hadde åpen soning på Berg fengsel utenfor Tønsberg. Begge er tidligere dømt for drap, og fikk permisjon samtidig fra fengselet. De var også bekjente fra utelivsbransjen i Oslo.

Fengselsleder Kay-Henning Sudland forsvarer permisjonen av de to drapssiktede.

- I de vurderingene som lå til grunn for å innvilge permisjon, var det ikke noe som tydet på at ting skulle gå feil, sier Sudland.

Ikke enestående

Arne Johannessen peker på at dette ikke er det enste eksemplet på kriminalitet begått av straffedømte på permisjon.

- Det har vært en rekke saker bare de siste årene, både av grov og mindre grov karakter, sier Johannessen.

Han sier det er for liten differensiering og individuell vurdering av permisjonsbestemmelsene.

Johannessen mener det har vokst fram en kultur over tid, hvor snillistiske holdninger i det norske samfunnet preger dette spørsmålet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger