NRK Meny
Normal

Clemet: Det er en skandale hvis Faremo ikke informerte Mæland

Civita-leder Kristin Clemet mener det er en skandale hvis justisminister Grete Faremo annonserte avgangen til politidirektør Øystein Mæland på direktesendt TV uten å ha snakket med ham først.

Kristin Clemet

Civita-leder Kristin Clemet mener justisministeren viser dårlig ledelse og bryter spillereglene i Mæland-saken.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Grete Faremo

Justisminister Grete Faremo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland.

Foto: NRK

– Hvis Faremo offentliggjorde Mælands avgang uten å ha snakket med ham og uten å ha avtalt det, er det en skandale, skriver lederen for tankesmien Civita på Twitter.

LES: Mæland trekker seg fra stillingen

– Spillereglene er ikke fulgt

Overfor NRK.no utdyper Clemet:

– Regjeringen har ansatt ham med åpne øyne. Slik jeg har forstår det så har han ikke søkt, og han kan jo ikke ha gjort seg skyldig i de store kultur- og ledelsesproblemene i politiet som rapporten peker på. Jeg reagerer på at de som skal representere en ny ledelseskultur ikke kan uttrykke tillit til politidirektøren.

Clemet setter også spørsmålstegn vet at Faremo nå erklærer seg inhabil, mens hun egentlig har vært det hele tiden.

– Det føyer seg inn i rekken av dårlig ledelse. Jeg kan ikke erindre noen tilsvarende sak. Faremo har ikke fulgt spillereglene i denne saken. Dette er ikke en rettferdig måte å behandle folk på, og det er yttererst spesielt.

Justis nekter å kommentere

Justisdepartementet ville ikke kommentere om Mæland og Faremo hadde snakket sammen om annonseringen av Mælands avgang under «Debatten».

– Jeg kan nå opplyse at Øystein Mæland fratrer fra sin stilling. Den opplysningen har jeg nettop fått. Den spesielle situasjonen som oppsto gjorde at jeg etter en toalvurdering så at jeg ikke var habil i denne saken. Etter det har jeg ikke snakket med Mæland, sa Faremo under partilederdebatten i Arendal.

Faremo kom politidirektoratet i forkjøpet

Politidirektoratet hadde ikke sendt ut en pressemelding om saken da debatten begynte, og Mælands avgang ble kunngjort av justisministeren og ikke av direktoratet selv.

Faremo formidlet ikke avgjørelsen om å erklære seg inhabil til den avgåtte politidirektøren selv. Ifølge justisministeren er det noen dager siden sist hun snakket med Mæland.

Mæland har selv sendt ut melding om at han ikke kommenterer saken utover pressemeldingen han sendte ut en halv time etter at Faremo slapp bomben om at Mæland trekker seg.

– Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor besluttet å trekke meg fra min stilling, skriver Mæland.

Måtte beklage uttalelser

Politidirektøren har vært i hardt vær etter at den knusende 22. julirapporten kom på mandag. Ikke bare avslørte rapporten store mangler i politiets innsats 22. juli, men også store feil i politiets egen evalueringsrapport som kom i mars.

Mæland uttalte først på Dagsrevyen at forskjellene mellom rapportene skyldtes at politiet ikke hadde tilgang til GPS-data som kunne bevise politiets lokasjon 22. juli. Dette viste seg å ikke stemme, og han måtte beklage uttalelsene det dagen etter.

Under Debatten på NRK1 kom justisminister Grete Faremo med nyheten om at politidirektør Øystein Mæland trekker seg.

SE VIDEO: Her informerer Faremo om at Mæland trekker seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger