Hopp til innhold

– Får ikke inn penger fra kriminalitet

OSLO/STAVANGER/KAIRO (NRK): Den såkalte menneskerettighetsorganisasjonen GNRD, som har base i Stavanger, avviser anklagene om hvitvasking av over 100 millioner kroner.

Den såkalte menneskerettighetsorganisasjonen GNRD, som har base i Stavanger, avviser anklager om hvitvasking. I forrige måned ble organisasjonen og dens leder siktet av Økokrim for hvitvasking av over 100 millioner kroner.

Visepresidenten i GNRD, Abozer Elmana Elligai, sier til NRK at de store pengesummene som er overført til organisasjonen, ikke er et ledd i hvitvasking.

– Jeg vet at ingen penger kommer inn som følge av kriminalitet, sier han.

Økokrim mener i motsetning til Elligai at det er skjellig grunn til å tro at pengene er utbytte fra en straffbar handling.

Abozer Elmana Elligai

Abozer Elmana Elligai, visepresident i GNRD. Her på GNRD's kontor i Stavanger.

Foto: Anders Fehn

Den 27. mai gikk politiet til aksjon mot hjelpeorganisasjonen Global Network for Rights and Developement i Stavanger. Organisasjonens og dens leder Loai Deeb ble av Økokrim siktet for hvitvasking av over 100 millioner kroner.

Pengene var overført fra kilder i De forente arabiske emirater, men visepresidenten sier at pengene kommer fra private sponsorer, ikke fra myndighetene i landet.

– Vi får, eller vi brukte å få, støtte fra den private sektoren. Vi har aldri fått noen penger fra regjeringen i Emiratene, sier Elligai.

La ut støtteliste

I går sendte Loai Deebs advokat Kjell Brygfjeld ut en pressemelding der 174 organisasjoner i Egypt angivelig fordømmer siktelsen mot Loai Deeb og hans organisasjon.

Her heter det blant annet:

«Meningen med angrepet på GNRD var å bringe til taushet en modig stemme for menneskerettigheter […] og å forstyrre GNRDs arbeid for å fremme menneskerettighetene i ulike deler av verden.»

President i GNRD, Loai Deeb

President i GNRD, Loai Deeb, er siktet for hvitvasking og heleri.

Foto: GNRD

NRK har undersøkt listen med de egyptiske menneskerettighetsorganisasjonene. Flere av dem hadde ingen aktivitet på nett eller noe telefonnummer som var å oppdrive. Andre igjen hadde Facebook-sider med svært få følgere, og sidene var ikke var oppdatert på lenge.

– Norsk hva?

Flere av organisasjoner hadde svært likelydende navn som velkjente egyptiske organisasjoner. Tre av disse visste ikke at de stod på listen.

– Norsk hva? Jeg vet ikke hvem Dr. Loai er. Vår organisasjon har ikke jobbet med noen fra Norge og vi skal undersøke dette umiddelbart. Vårt navn skal ikke brukes uten godkjennelse, sier Mohamed Tawab Ain El Sira.

Han er talsmann for Alashanek Ya Baladi, en av organisasjonene på listen.

– Kan det være at det dreier seg om en annen organisasjon med et lignende navn?

– Jeg vet ikke, men vår organisasjon er veldig kjent og jeg kan ikke skjønne at det skal finnes andre med samme navn, sier han.

– Politisk sak

NRK fant tre organisasjoner som støtter oppropet. Ayman Okail, grunnlegger av organisasjonen Maat, sier at de ikke bare signerte vi på støtteoppropet, men også ba om det. Han mener at historien om GNRD har blitt rapportert helt feil.

– Ingen er arrestert og det er ikke noen tilknytning til politiske fraksjoner. Dette er ikke en kriminalsak, men en politisk sak, sier han og legger til:

– Og hvis disse påstandene var sanne, hvordan kan GNRD da fortsette å eksistere i andre land?

AKTUELT NÅ