Bergamo, i due fermati allo scalo di orio al serio con accuse di Bergamo, i due fermati allo scalo di orio al serio con accuse di appartenere ai terroristi islamici
Foto: Luca Belotti / Fotogramma

– Falske, norske pass florerer i Europa

I midten av november blir en syrer stanset med et falskt, norsk pass på flyplassen i Bergamo. På telefonen har han bilder som knytter ham til terrororganisasjonen IS.

30-åringen er på vei inn på et Ryanair-fly som skal ta ham fra Bergamo i Nord-Italia til Malta. Med seg har han et falskt, norsk pass.

– Han kjøpte det norske passet i Østerrike av en somalier. Han er mistenkt for å ha brukt falsk pass og tilknytning til en terrororganisasjon, sier syrernes advokat, Nicola Offredi Geddo til NRK.

I går dømmes mannen til 1,5 år i fengsel for å ha brukt falske dokumenter. Men historien stanser ikke der: På Samsung-telefonen hans finner italiensk politi et bilde av en mann med langt skjegg, kalasjnikov i hendene og det svarte merket til terrororganisasjonen Den Islamske staten (IS) på den ene armen. Det er 30-åringen.

Markant økning av falske, norske pass

Den store asyltilstrømningen til Europa har ført til at antallet falske, norske pass i omløp i Europa har eksplodert. Det sier risikoekspert Kjell-Ola Kleiven.

– Vi oppdager flere falske norske pass nå enn vi gjorde bare for forholdsvis kort tid siden, det har vært en markant økning i høst. Det florerer. Økningen henger sammen med flyktningkrisen, sier Kleiven.

Han er administrerende direktør det internasjonale selskapet Risk Information Group, som jobber med å avsløre falske dokumenter. Selskapet har store banker, grensepoliti og private selskaper fra hele Europa på kundelisten, og sjekker tusenvis av ID-papirer hver uke.

Det er ingen som kan fortelle NRK akkurat hvor mange falske, norske pass som er i omløp i Europa. Kilder med kjennskap til feltet sier imidlertid til NRK at det kan være snakk om tusenvis.

Så langt i år har det europeiske grensekontrollorganet Frontex bare avdekket misbruk av 41 norske pass i andre EU-land.

– Når vi ser hva som fanges opp av våre systemer i Europa hver uke, så er det ikke tvil om dette er toppen av et veldig stort isfjell. Risikoen for å bli tatt når du først er kommet deg inn i Schengen er minimal, sier Kleiven.

Kjell-Olav Kleiven

TAR FLERE MED FALSKE PASS: Risikoekspert Kjell-Ola Kleiven jobber i et selskap som sikkerhetssjekker dokumenter i hele Europa.

Foto: Ida De Rosa / NRK

Koster 30-40.000 kroner

Ifølge ham seiler falske pass fra Norge og Sverige opp som noen av de mest populære og mest brukte, etter nasjonaliteter som Syria, Hellas og Italia.

– Norske pass er populære fordi Norge har et rykte på seg for å være et ryddig og antikorrupt land. Med norske pass er det mindre sannsynlighet for å bli stanset på grensen, det gir deg troverdighet, sier Kleiven.

Bilder av pass til salgs, intervju med migrant i Hellas, int med menneskesmuglere i Hellas og en fra innsiden i Norge, grafikk og kart

NRK I ATEN: NRK fikk tilbud om å kjøpe et ekte norsk, pass av en menneskesmugler i Aten. Se reportasjen her.

I Aten blir NRK tilbudt å kjøpe et ekte, norsk pass av en menneskesmugler for litt over 2000 kroner. Å bytte ut bildet i passet og en flybillett til ønsket destinasjon koster 38.000 kroner.

Den svenske avisen Aftonbladet skaffer også et falskt, norsk pass i Aten. Prislapp: 32.000 svenske kroner.

Passet gjør at du kan sette seg på et direktefly fra Aten til Stockholm.

Det er slik norske, falske, pass brukes, sier Kleiven. Til å reise mellom EU-land – men ikke først og fremst til Norge.

– I Norge vil du kunne bli avslørt dersom grensepolitiet ikke finner passnummeret i folkeregisteret.

Vet ikke hvor mange falske pass som finnes

På et annet sted i Oslo lyser blått lys opp et ellers dunkelt rom uten vinduer.

På Nasjonalt ID-senter i sentrum av Oslo har de spesialisert seg på å avsløre om norske pass i Norge er falske eller ekte.

Falskt norsk pass

LYSER OPP: Det falske, norske passet til venstre lyser opp når det utsettes for UV-lys. Det ekte til høyre forblir mørkt.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Dokumentgransker Yoran Sandanger viser frem et falskt, norsk pass som har blitt konfiskert i Tyrkia og holder det under ultrafiolett lys.

– Det vi ser her er et pass vi har fått inn fra utlandet der hele personaliasiden er blitt byttet ut. Det kan vi se ganske tydelig fordi det lyser blått i stedet for at det blir mørkt med blått mønster, sier Sandanger.

Seniorrådgiver Mads Odnes Jensen i analyseavdelingen sier de ikke har oversikt over den totale mengden falske, norske dokumenter som brukes i Europa.

– Vi vet ikke hvor mange som klarer å lure kontrollsystemet. Vi tror en del ikke blir avslørt. 35.000 norske pass blir meldt tapt i året og i tillegg forsvinner 500 pass i postgangen. Vi kan ikke utelukke at noen av dem blir misbrukt.

Yoran sandanger

SJEKKER NORSKE PASS: Dokumentgransker Yoran Sandanger i Nasjonalt ID-senter. 35.000 norske pass meldes tapt hvert eneste år.

Odnes Jensen tviler likevel på at det har vært en sterk økning av falske, norske pass i omløp i Europa, slik Risk Information Group hevder.

– Europas grensebyrå Frontex melder til oss at det at sikkerheten i passene er blitt bedre har gjort det dyrere og vanskeligere å forfalske. Dermed er det blitt mindre vanlig.

I stedet er det blitt vanligere å krysse grensen med ekte pass, men der eieren ikke er den samme som i passet, noe som er mye vanskeligere å oppdage. To slike tilfeller er blitt oppdaget i Norge så langt i år.

– Storbritannia regner med at bare ti prosent av dem som krysser grensen med slike pass oppdages. Det samme kan nok være tilfelle i Norge.

Et falskt, norsk pass

ET FALSKT, NORSK PASS: Dette ble sendt til norske myndigheter fra utlandet. Et ekte, norsk pass har fått ny personaliaside som er limt oppå den gamle siden.

Foto: Arild Sandvik / NRK

Bildene på telefonen var «businesskort»

Tilbake i Italia er antimafiapolitiet i Brescia koblet inn for å undersøke bildene på telefonen til 30-åringen med det falske, norske passet.

I tillegg til bildet av ham selv med kalasjnikov og IS-armbind, finner politiet også bilder av barna hans som har på seg IS-bandana og et bilde av det som skal være broren hans. Broren har IS-klær på seg og står på kne over en mann med en kniv. Mannen skal knivstikkes som straff for en angivelig voldtekt, skriver avisen Eco di Bergamo.

IS-krigere i Raqqa i Syria

IS i Raqqa: Bildet viser IS-krigere med sine karakteristiske svarte klær marsjere i Raqqa, byen der den syriske 30-åringen med norsk pass er fra.

Foto: Uncredited / Ap

Antimafiapolitiet tror bildene på telefonen skulle fungere som et slags «businesskort»

– Han hadde med seg bildene for å vise dem til dem han var på vei for å møte på Malta, skriver avisen.

30-åringen hevder han var på vei til Malta for å treffe kjente. Han skal ha flyktet fra Syria da IS beskyldte ham for korrupsjon og skal ha mottatt 100 piskeslag som straff. Bildet av ham med kalasjnikoven forklarer han ved at han jobbet som trafikkpoliti for IS i den syriske byen Raqqa, som regnes som terrororganisasjonens hovedstad.

Men italiensk politi har ikke funnet tegn etter piskeslag på kroppen hans. Og ifølge den italienske avisen Bergamo Post viser nye etterretningsrapporter at Malta, øyen syd for Italia, kan være et brohode for aspirerende fremmedkrigere fra IS.

Spørsmålet er også hvorfor han skulle ta omveien fra Tyrkia via Hellas, nordover gjennom Balkan til Østerrike og tilbake til Italia, dersom han var på vei til Malta sør i Europa.

En sikkerhetstrussel

Kripos har bistått italiensk politi med informasjon i saken om 30-åringen. Falske dokumenter kan være en sikkerhetstrussel, sier presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen.

– Falske identitetsdokumenter er et stort problem og kan gi organiserte kriminelle en rekke muligheter og innebære en trussel mot sikkerheten i Norge. Kripos får fra tid til annen informasjon om falske norske pass tatt i utlandet, men har ikke grunnlag per nå for å si at det utgjør et omfattende eller økende problem, sier Nilssen.

20. november i Roma. To dager er gått siden 30-åringen blir tatt på flyplassen i Bergamo. To syrere på 18 og 19 år stanses på flyplassen Ciampino i Roma. De er på vei til Malta.

Begge har på seg falske pass. Det ene er norsk.