Hopp til innhold

Hareide: – Et uheldig signal av kronprinsparet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener kronprinsfamilien heller burde valgt en skole til sine barn som nordmenn flest har råd til.

Hareide ber om unnskyldning

KrF-leder Knut Arild Hareide synes ikke noe om at kronprinsfamilien velger en skole som koster mye.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Oslo internasjonale skole, der prinsesse Ingrid Alexandra starter til høsten, har en prislapp på over 100.000 kroner i året.

– Jeg synes ikke det er uproblematisk at kongehuset velger en så dyr privatskole som folk flest overhodet ikke har råd til, sier Knut Arild Hareide til NRK.

Han mener kongehuset har valgt gode privatskoler tidligere. Både kronprinsen og Märtha Louise gikk på Kristelig Gymnasium.

– Det er en skole som har en helt annen foreldrebetaling, som er på et nivå som de aller, aller fleste har mulighet til å betale, sier Hareide.

– Bedre med billigere skoler

Kongefamilien

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har bestemt at prinsesse Ingrid Alexandra skal gå på engelskspråklige Oslo Internasjonale skole på Bekkestua.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus har fram til nå vært elever ved den offentlige Jansløkka skole. Men nå tas kongebarna ut fra det offentlige og inn i private skoler.

Fra høsten av starter prinsessen på den engelskspråklige Oslo Internasjonale skole på Bekkestua. Prins Sverre Magnus blir elev ved Montessoriskolen i Oslo.

– Skulle du helst sett at de valgte en kristen privatskole?

– Det hadde vært et godt alternativ, mener jeg. Ikke først og fremst fordi det er en kristen skole, men fordi det er en foreldrebetaling som er lavere.

Kongefamiliens skolevalg har vakt reaksjoner i det politiske miljøet etter det ble kjent tirsdag.

Arbeiderpartiets kongepolitiske talsmann Martin Kolberg sa mandag til VG at skolevalget var et skritt i retning av avvikling av monarkiet, mens SVs utdanningspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes uttalte til NRK at grunnlaget for monarkiet slår sprekker.

– Kolbergs reaksjon er spesiell

Hareide er ikke alene om å reagere på prislappen på kronprinsparets skolevalg. Skolegang ved Oslo internasjonale skole har en prislapp på over 100.000 kroner i året.

– For meg er det ikke noe problem at kongehuset velger friskoler, som jo ganske mange nordmenn gjør. Men når de velger en dyr privatskole som koster over hundre tusen i året, går de betydelig lengre enn det, uttalte republikaneren Jan Arild Snoen onsdag.

Kommentator i Dagens Næringsliv, Kjetil Bragli Alstadheim er republikaner, men har likevel liten forståelse for Martin Kolbergs (Ap) uttalelser om at skolevalget truer grunnlaget for monarkiet i Norge.

– Kolbergs reaksjon er spesiell, både med tanke på at begge skolene var i drift under de rødgrønnes regjeringstid, og på at Jens Stoltenberg selv gikk på privatskole og Jonas Gahr Støre har barn i privat skole. Når Kolberg sier at ingen trenger å gå på privatskole i Norge, er det overraskende, uttalte Alstadheim til NRK onsdag.

AKTUELT NÅ