Hopp til innhold

– Et stort skritt i riktig retning

Afghanistan-veteraner er glad for at de afghanske tolkene, deriblant Faizullah Muradi (22), får behandlet sine søknader om asyl i Norge.

Vegar Løberg Kristiansen

RETT OG RIMELIG: Vegar Løberg Kristiansen, tjenestegjorde sammen med den afghanske tolken Faizullah Muradi i Afghanistan. Han mener det er rett og rimelig at tolken får behandlet sin søknad om asyl i Norge.

Foto: Privat

Det skjer etter at Justisdepartementet instruerer Utlendingsdirektoratet i saken.

– Det er rett og rimelig, og det var som forventet. Ingenting er avgjort ennå, men det er et stort skritt i riktig retning, sier Afghanistan-veteran Vegard Løberg Kristiansen til NRK.

Han er en av flere veteraner som fredag i forrige uke skrev under på et brev til Justisdepartementet. Budskapet var klart: Ta ansvar, få krigsveteranen Faizullah Muradi til Norge.

– Jeg har inntrykk av at vi er et steg nærmere, og det synes jeg er bra. Så får vi håpe at de revurderer saken hans og lar ham få oppholdstillatelse i Norge, sier veteran og tjenestegjørende offiser, Frank André Gulli, som også skrev under på brevet.

(Saken fortsetter under bildet)

Muradi

GLADMELDING: På hotellsengen tok Faizullah Muradi mandag kveld imot beskjeden om at asylsøknaden hans skal behandles i Norge. Det vakte store reaksjoner da Muradi forrige uke ble hentet av politi i Mandal og satt på et fly til Italia.

Foto: Privat

– Samtlige har ment det var feil

Det åpne brevet som ble sendt til Justisdepartementet var signert 15 OMLT 4 -veteraner (Operational Mentor and Liaison Team), mentorstyrken Faizullah Muradi var en del av. Styrken var plassert i det meget urolige Ghowrmach-distriktet, og var i mange trefninger mens de var stasjonert der.

I brevet, som også var signert kontingentsjef oberstløytnant Tore Halvorsen, skrev veteranene at tolkenes innsats var absolutt nødvendig for at styrkene kunne utføre jobben sin. Videre sto det at det var svært uheldig at en slik tolk, og i fremtiden kanskje flere, ble nektet beskyttelse på grunn av en formalitet.

Ifølge Kristiansen har svært mange veteraner stått bak kravet om at ny behandling for Faizullah Muradi.

Faizullah Muradi

I DEN NORSKE LEIREN: Den afghanske tolken Faizullah Muradi startet i mentorstyrken OMTL som 18-åringen. Han fikk noe våpenopplæring, men var ikke proff soldat selv om han deltok i trefningene. Her er han avbildet i den norske leiren.

Foto: Privat

– Jeg har ikke møtt eller snakket med en eneste veteran som har ment det motsatte. Samtlige jeg har snakket med, mener han har blitt behandlet på feil måte, og det mener jeg også, sier Kristiansen.

– Hvorfor mener dere det?

– Jeg kan snakke for meg selv. Det er fordi Faizullah har gjort en formidabel innsats for norske styrker i Afghanistan. Vi var der på vegne av den norske regjeringen. Da skulle det bare mangle at Norge ikke tok ansvaret for ham, på samme måte som de tar ansvaret for andre veteraner, forklarer Kristiansen, som i dag jobber sivilt i ambulansetjenesten i Hedmark.

– Lykkelig på hans vegne

Gulli har tidligere fortalt at Faiz, som han kaller den afghanske mannen, var tolken til laget hans.

– Jeg kjenner ham personlig, og har stått side ved side med ham. Det er ingen grunn til å behandle ham annerledes enn de tolkene som har fått oppholdstillatelse, sa Gulli til NRK fredag kveld.

Mandagens kunngjøring fra Justisdepartemenet ble derfor svært godt mottatt.

– Jeg er veldig lykkelig på vegne av «Faiz» i kveld, sier Gulli mandag kveld.

Muradi fikk 21. mai endelig avslag av Utlendingsnemnda på å få asylsøknaden sin behandlet i Norge, og natt til tirsdag i forrige uke ble han hentet av politiet og sendt ut av Norge.

UDI har ikke villet behandle saken hans med henvisning til Dublin-avtalen. Den sier at asylsøkere skal få behandlet saken sin i det første landet i Schengen-området de blir registrert. I Muradis tilfelle var dette Italia.

Olav Sindre sier at de i begynnelsen så på det som en selvfølge at tolken skulle få behandlet søknaden sin i Norge. Han forteller at tolkene som er med på slike oppdrag, sitter i samme bil og er med på de samme trefningene.

SE VIDEO: Veteranen Olav Sindre sier at de i begynnelsen så på det som en selvfølge at den utsendte tolken skulle få behandlet søknaden sin i Norge. Han forteller at tolkene som er med på slike oppdrag i Afghanistan, sitter i samme bil og er med på de samme trefningene.

AKTUELT NÅ