Hevder Erna og Siv truer likestillingen

– Det er et paradoks at to kvinner kan komme til å lede den mest likestillingsfiendtlige regjeringen på lang tid, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen gikk til angrep på høyresidens bruk av ordet frihet

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Da AUF-leder Eskil Pedersen i dag åpnet AUFs sommerleir på Gulsrud ved Vikersund, brukte han mye tid på å angripe høyresidens likestillingspolitikk.

– Likestilling er knapt nevnt i Høyre og Frps programmer. Men de lever i en fantasiverden dersom de tror at likestilling har kommet av seg selv, sa Pedersen til hundrevis av applauderende AUF-ere i den våte gressbakken på Gulsrud.

Mye av æren ga han til Gro Harlem Brundtlands kvinneregjering.

Siv Jensen og Erna Solberg under partilederdebatt på Litteraturhuset

AUF-leder Eskil Pedersen brukte store deler av taletiden sin på å angripe Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Vil ha todelt foreldreperm

– Det er et enormt paradoks at vi, med vår første kvinnelige statsminister, fikk en likestillingsrevolusjon, mens i 2013 kan få en regjering ledet av to kvinner som vil være den mest likestillingsfiendtlige på mange år. De angriper abortloven, kjønnskvotering, pappapermisjon og makspris i barnehagene. Det vil føre til mindre likestilling for kvinner i arbeidslivet, men det er også dårlig for menns likestilling i hjemmet, advarte Pedersen.

– Vi velger feministen Jens framfor likestillingsfiendtlige Siv Jensen, any day, konkluderer Pedersen.

Han la til at AUF krever en to-deling av foreldrepermisjonen dersom de rødgrønne vinner makten i fire nye år.

– Erna «vralter rundt»

AUF-lederen gikk også til angrep på høyresidens bruk av ordet frihet, som er annerledes enn Arbeiderbevegelsens frihet, ifølge Pedersen.

– Jeg kan liksom se for meg Siv Jensen og Erna Solberg. Solberg som tralter og vralter rundt med sånne små stempel der det står «frihet» på og stempler på alt de kommer over. «Rimi-Hagen – frihet fra å betale skatt». «Akademiet privatskole – frihet til å tjene penger på elever». «Svensk ungdom – frihet til å være arbeidsledig». «Oljefondet – frihet fra å spare til framtida», harselerte Pedersen.

Han hevder det er arbeiderbevegelsen som er den egentlige frihetsbevegelsen i Norge.

– Vi var frihetsbevegelsen på 1800-tallet da vi kjempet for arbeidernes rettigheter, da vi på 1900-tallet kjempet for kvinnenes rettigheter og allmenne velferdsgoder. Og vi var frihetsbevegelsen da vi på 2000-tallet kjempet for de homofiles rettigheter.

Vil ikke fjerne kvotering

Leder Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre

Leder Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre sier at også Høyre vil føre en aktiv likestillingspolitikk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Høyre-leder Erna Solberg overlater til Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy å svare på beskyldningene fra Pedersen. Sandøy mener det er helt feil å påstå at Erna Solberg vil ta likestillingen tilbake.

– Det var Høyre som innførte kjønnskvotering i bedriftsstyrene, og vi vil ikke fjerne den igjen. Og det å la foreldrene bestemme over foreldrepermisjonen selv gir mer valgfrihet, ikke mindre likestilling, sier Sandøy.

– Det er vel en kjennsgjerning at flere fedre er hjemme med barna nå enn før fedrekvoten ble innført?

– Klart det, når det nå er slik at man mister disse ukene om far ikke bruker dem, Jeg synes også det er bra at far er hjemme, men det er ikke sikkert det passer for alle familier, og da skal de ikke straffes for det, sier Sandøy.

Vil ha flere kvinnetopper i staten

Han sier at også Høyre vil føre en aktiv likestillingspolitikk.

– Ja, jeg mener for eksempel det er viktig å få flere kvinnelige toppledere, og da bør staten gå foran med et godt eksempel. Slik kan man drive aktiv likestillingspolitikk uten å gripe inn i familiene, sier Sandøy.

Unge Høyre-lederen mener det er små forskjeller mellom Høyre og Ap i likestillingspolitikken. Han mener også at Høyre og Ap har stått sammen om de store frihetskampene gjennom historien.

– Når det gjelder like rettigheter for kvinner og homofile har Høyre vært en frontkjemer. Også Ap er bra på disse sakene. Det er et samlet Storting som har gått inn for kvinnelig stemmerett og folketrygd for alle, og jeg ser også at trygghet er frihet. Jeg sier ikke at Eskil er imot frihet, men i mange tilfeller vil han ha mindre frihet enn oss, sier Sandøy, som nevner valgfrihet innen helsebehandling og videregående skole som eksempler.

– Pubertal ordbruk

Han har mindre sans for Pedersens uttalelser om at Erna Solberg «tralter og vralter rundt».

– Det er en småpubertal ordbruk, et fjollete retorisk grep. Jeg tror han tar feil om han tror det fungerer i valgkampen. Jeg tror velgerne vil bli tatt seriøst, sier Sandøy.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger