Hopp til innhold

– Er jeg virkelig den eneste?

Mens kvinner flest venter lenger og lenger med å få barn, har 22 år gamle June-Maria gjort det stikk motsatte. På fire år har hun fått fire barn, og hun har gjerne lyst på flere.

Bildekombinasjon: June-Maria Svendsen-Ruud og de fire barna hennes på 17. mai

TIDLIG START: June-Maria ønsket heller å starte familielivet tidligere enn å bruke tenåringsårene på feste slik som vennene. Over ser man hennes fire barn i alderen fem måneder til fire år.

Foto: PRIVAT

«Er jeg virkelig den eneste 22-åringen som har født fire barn? Denne tanken slår meg veldig ofte ettersom jeg gang på gang blir spurt om dette er en spøk», skriver den unge firebarnsmoren på bloggen sin.

June-Maria Svendsen-Ruud fra Siljan i Telemark er en av få kvinner som velger å starte familie i ung alder. Av 59 084 fødsler i 2014 var bare 797 av tenåringsmødre mellom 15 og 19 år, ifølge tall fra SSB.

Allerede som 17-åring bestemte June-Maria og ektemannen seg for å prøve å få barn. Etter bare to uker ble hun gravid.

– Det er kanskje litt rar siden jeg bare var 17 år, men vi hadde tidligere snakket om å få barn. Det er et valg jeg har tatt ut fra min livssituasjon, sier hun til NRK.

Etter å ha fått sitt første barn gikk det radig. Som 19-åring hadde hun tre barn. Bare ett av de fire barna var ikke planlagt.

– Naturlig for meg

June-Maria Svendsen-Ruud sammen med ektemannen

June-Maria Svendsen-Ruud sammen med ektemannen, Niklas.

Foto: PRIVAT

I dag har hun tre gutter og én jente på fire år, tre år, snart to år og fem måneder, og håper om ikke altfor lenge på å kunne få en til før hun skal studere.

På landsbasis er i dag gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende 28,7 år. Selv opplever hun den uvanlige livssituasjonen som helt naturlig.

– Jeg har vokst opp med tretten helsøsken og har 20 tantebarn selv, så for meg var det naturlig. Jeg er veldig glad i barn, og alt lå greit til rette for å starte et familieliv, sier hun.

De aller fleste har vært positive til valgene hun har gjort, men hun har opplevd at noen har spurt om hun og foreldrene hennes er fra en sekt eller ikke vet hva prevensjon er.

Selv snur hun det selvstendige valget til noe positivt.

– Jeg har en mye rikere ungdomstid enn det vennene mine har. Festingen kan jeg ta senere i livet. Også gleder jeg meg til å kunne ha mye tid med barna og slippe å bli en gammel bestemor, sier hun til NRK.

Graf over fars og mors gjennomsnittsalder ved første barns fødsel
Foto: Marco Vaglieri / NRK

– Taper to millioner kroner

Overlege og professor på kvinneklinikken på Ahus, Anne Eskild

Overlege og professor på kvinneklinikken på Ahus, Anne Eskild.

Foto: Dang Thrin / NRK

Overlege og professor på kvinneklinikken på Ahus, Anne Eskild, mener dagens foreldrepengeordning kan være en av årsakene til at mange får barn sent.

– Ordningen gjelder bare de som har lønnet arbeid. Mange venter nok derfor til de har rett til foreldrepenger og har en jobb å komme tilbake til, sier Eskild og legger til:

– Jeg synes det er spesielt at staten legger best til rette for 50-åringer. Støtteordningene er så nært knyttet til lønnsinntekt, og det er på kollisjonskurs med biologien. June-Maria har eksempelvis tapt to millioner sammenliknet med om hun vært i slutten av 30-årene og hatt en årsinntekt på en halv million.

Hun trekker fram at mens alderen for første barn har gått opp fra 60-tallet, har andelen med fire eller flere barn gått ned fra 16 til 4 til 6 prosent.

– June-Marias tilfelle er så sjeldent at det blir en nyhetssak av det. Graviditeter under 25 år har aldri vært så lavt som nå, sier Eskild.

AKTUELT NÅ