Hopp til innhold

Fjordman: – Ingen kjente Behring Breivik

Peder Jensen, som har stått fram som bloggeren Fjordman, sier ingen i hans verdensomspennende nettverk kjente til terrorsiktede Anders Behring Breivik før den 22. juli.

Fjordman

Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Jensen, under pseudonymet «Fjordman», har gitt uttrykk for tanker som gjør at terrorsiktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde.

Foto: Faksimile / Scanpix

Peder Jensen sto fredag fram i VG som mannen bak aliaset Fjordman, den antiislamske bloggeren som Anders Behring Breivik har hyllet som et av sine forbilder, og som han har sitert en rekke ganger i dokumentet «2083», skriver NTB.

Breivik har selv hevdet at det finnes ytterligere to celler av hans orden i Norge og flere rundt om i verden .

I avhør har han også fortalt at han har møtt flere personer i utlandet som skal ha hjlupet han å skaffe utstyr til terroraksjonene, men han har nektet å si noe om hvem disse er.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Fjordman tror ikke terrorsiktede Anders Behring Breivik er del av et større antiislamsk nettverk.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

– Bare tøv

Fjordman tror imidlertid ikke at Breivik har vært del av et større antiislamsk nettverk.

– Det at han skal være en del av et islamkritisk miljø, er bare tøv. Jeg er den mest sentralt plasserte personen i Norge i det miljøet, og jeg har aldri noensinne hørt noen nevne ham, sier Peder Jensen til VG.

– Da navnet til Breivik ble kjent, var det ingen av mine bekjente som hadde hørt om fyren. Aldri. Ikke én gang. Både i Norge og i utlandet, sier Jensen.

Peder Jensen er 36 år gammel, er opprinnelig fra Ålesund og bor i dag i Oslo. Nå har han gått i dekning.

Fjordman var UD-observatør i Hebron

Peder Nøstvold Jensen jobbet i 2002 og 2003 for Norge i den internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH) på Vestbredden.

Det bekrefter informasjonssjef Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen overfor NTB. Organisasjonen administrerer på vegne av Utenriksdepartementet (UD) det norske bidraget til TIPH.

– Vi kan bekrefte at han hadde et korttidsengasjement i TIPH-styrken. Det var fra begynnelsen av 2002 til midten av 2003, sier Vestvik.

Den uavhengige, internasjonale observatørstyrken har ifølge UD som mål å bidra til økt trygghetsfølelse for den palestinske befolkningen i Hebron.

– Han utmerket seg ikke på noen spesiell måte, verken i den ene eller andre retningen. Han fikk en forlengelse av sitt opphold, og det indikerer at det ikke var noen negative anmerkninger til arbeidet hans der nede, sier Vestvik.

AKTUELT NÅ