Hopp til innhold

Kina-ekspert stusser over PST: – Enten veldig klønete eller en god grunn

Norske myndigheter kan ha satt fem års arbeid med å reparere forholdet til Kina langt tilbake med sine offentlige bekymringer om kinesisk spionasje, mener Kina-ekspert. – Dette er ikke politikk, svarer PST.

Benedicte Bjørnland legger fram trusselvurderingen for 2015.

Norsk Kina-forsker undrer seg over om utspillet fra PST-sjef Benedicte Bjørnland og justisdepartementet er nøye overveid med tanke på Beijings reaksjoner. Her legger Bjørnland frem trusselvurderingen for 2015.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Den siste tiden har forholdet mellom Norge og Kina omsider vært i ferd med å mildne, ifølge Kina-kjenner og professor ved London School of Economics (LSE), Odd Arne Westad.

Odd Arne Westad

Professor Odd Arne Westad mener at Norge risikerer et enda dårligere forhold til Kina etter etterretningssakene.

Foto: Corina Mavrodin / LSE

Derfor ble han overrasket da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i forrige uke gikk ut og omtalte kinesisk etteretning som en av nåtidens store sikkerhetstrusler.

– Enten er man klønete, eller er det mer i denne saken som politiske myndigheter har lagt vekt på gjennom å ta affære slik de har gjort, sier Westad til NRK.

Se videoen der PST-sjef Benedicte Bjørnland legger frem trusselvurderingen for 2015:

PST-sjef Benedicte Bjørndal sier at PST er bekymret for andre lands etterretningsvirksomhet i Norge.

Utvist

Da Nobelkomiteen ga fredsprisen til menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo i 2010 kjølnet Kinas forhold til Norge. Utenriksminister Børge Brende er en av mange som har jobbet hardt for å blidgjøre Kina.

Å fronte at Kina driver etterretning i Norge, er derfor ikke er sjakktrekk, mener forskeren.

– At Kina driver etterretning i Norge er jo på ingen måte en overraskelse. Ved å aksentuere dette bidrar man til å gjøre et poeng, noe som også oppfattes veldig negativt av kinesiske myndigheter, sier Westad.

Bilde av Liu Xiaobo blir holdt opp foran den kinesiske ambassaden

Kinas forhold til Norge har vært iskaldt etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Her holdes et bilde av ham opp foran den kinesiske ambassaden.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

I tillegg til PST-advarselen stusser han over utvisningen av en kinesisk stipendiat ved Universitetet i Agder – én uke før visumet utløpte.

Professor Westad mener at det uansett hadde vært langt smidigere av norske myndigheter å la visumet gå ut i stillhet, enn offensivt å utvise kineseren.

– Det er klart at en etterretningssak, en spionsak som dette ser ut til å være, den er ikke god for noen sider i et bilateralt forhold. Tatt i betraktning Kinas forhold til Norge over de siste årene, er dette omtrent det siste man ønsker, sier Westad.

– Skjønner ikke hvorfor

Advokat Nils Anders Grønås

Den utviste kinesiske stipendiatens advokat, Nils Anders Grønås, er overrasket over hvorfor norske myndigheter utviste hans klient én uke før visumet utløpte.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

– Min klient føler at de oppgraderer ham til en kapasitet som han ikke er, sier mannens advokat Nils Anders Grønås, som ikke skjønner hvorfor norske myndigheter plutselig fikk så dårlig tid, etter å ha varslet om saken allerede i fjor sommer.

Justisdepartementet vil ikke kommentere saken «siden den involverer spørsmål knyttet til nasjonal sikkerhet.»

NRK får ikke svar på om Justisdepartementet eller PST avklarte håndteringen av sakene med utenriksdepartementet.

– Det er også PSTs oppgave å være gjennomgående upolitiske i våre trusselvurderinger. PSTs vurderinger av på hvilken måte, hvem og hva som truer Norge, er bygget på grundige analyser og vurderinger av all relevant informasjon som tjenesten har tilgang på, ikke politikk, skriver kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken, til NRK.

Utenriksdepartementet (UD) viser til at beslutningene i de to aktuelle sakene er fattet av justismyndighetene på selvstendig grunnlag.

– Det er ikke naturlig for UD å mene noe om disse, og vi ønsker ikke å spekulere rundt eventuelle konsekvenser.

Børge Brende i Kina

Som utenriksminister har Børge Brende har jobbet hardt for å bedre forholdet til Kina. Her er han i landet som miljøminister i 2002.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

AKTUELT NÅ