Hopp til innhold

– En unødvendig høring

– Det er ikke noe urent mel i posen, og det er ingen venner av Giske i noen styrer, sier Martin Kolberg (Ap). Komitéleder Anders Anundsen (Frp) har derimot mange ubesvarte spørsmål.

Martin Kolberg

Aps Martin Kolberg er imot selve høringen og hvordan den skal gjennomføres. Han mener det er prinsippielt galt å innkalle valgkomiteene i børsnoterte selskaper.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Trond Giske

I morgen onsdag må næringsminister Trond Giske svare på hvordan han har utøvd statens eierskap i Entra, Telenor og Kongsberg Gruppen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
Anders Anundsen

Anders Anundsen vil gjerne vite hva som skjedde da Trond Giskes venner og allierte fikk styreplasser i store, statseide selskaper.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I morgen skal næringsminister Trond Giske (Ap) møte til åpen høring i Stortingets kontrollkomité. Giske skal forklare seg om hvordan han har utøvd statens eierskap i Entra Eiendom, Telenor og Kongsberggruppen.

Aps representant i kontrollkomiteen, Martin Kolberg, mener det er en unødvendig høring.

– Statens eierskapsutøvelse er håndtert av Stortinget ved flere anledninger, senest i TV2-saken da det var politisk uenighet mellom Trond Giske og Harald Nordvik. Jeg tror ikke det vil komme fram noe nytt i morgen, sier Aps representant i Stortingets kontrollkomité, Martin Kolberg.

Venner i styreverv

Bakteppet for høringen er det påstander om at Giske skal ha utøvd press på selskapenes styrer for å gagne sine meningsfeller og venner.

I begynnelsen av oktober ble det kjent at ansettelsen av Giskes gode venn Rune Olsø som direktør i Entra Eiendom, var kontroversiell i Entra-styret. Både leder og nestleder skal ha vært negative til å ansette Olsø. Saken endte med at styret ble skiftet ut og at Olsø trakk seg fra toppjobben.

Like etter ble Giske beskyldt for å ha krevd å få en av sine aller beste venner inn i Telenor-styret.

– Utleverer valgkomiteen

I den tredje saken skal Giske ha presset Kongsberg Gruppen til å gi LO-leder Roar Flåthen en plass i styret.

Kolberg og de andre rødgrønne representantene har fått protokollført at de er uenige både i at høringen holdes, og formen den har fått. Kolberg er særlig kritisk til at valgkomiteen i Kongsberg Gruppen er innkalt til høringen.

– Det er prinsippielt meget betenkelig å «oute» hva som skjer i den interne valgkomiteen i et børsnotert selskap. Om man begynner en praksis der mindretallet i kontrollkomiteen kan starte prosesser mot interne forhold i statlige selskaper, er man på ville veier, mener Kolberg.

– Press er greit

Han mener at så lenge man er innenfor habilitetsreglene, kan en næringsminister gå langt i å utnevne sine meningsfeller.

– Jeg mener man kan gå veldig langt. Det er en rar forestilling i det politiske ordskiftet at staten, som en stor og dominerende eier, ikke skal ha et aktvit forhold til hvem som sitter i styret. Det skjer i hele næringslivet. Det forbeholder jeg meg retten til at vi skal fortsette med. Vi vil heller ikke klandre en eventuell borgerlig regjering for å gjøre det, sier Kolberg.

Han mener det så langt ikke har kommet fram noe klanderverdig i sakene der Giske skal ha presset sine forbundsfeller inn i bedriftstyrer.

– Det er anonyme kilder som har sagt disse tingene. Ingen har stått fram og sagt dette med autoritet. Hvis det skulle komme fram i morgen, skal jeg ta det til etterretning, men jeg venter på at det blir sagt, sier Kolberg.

Kolberg gleder seg

Kolberg har flere ganger omtalt denne høringen som et politisk spill fra opposisjonens side. Likevel hevder han i dag at han gleder seg.

– Jeg gleder meg, for det er ikke noe urent mel i posen. Om man går gjennom alle styreutnevnelser de siste årene, er det ingeting å klandre. Det er ingen venner av Giske i noen styrer. Det vil bli veldig krevende for opposisjonen å dokumentere påstander om uregelmessigheter, mener Kolberg.

Han lover å høre på hva de innkalte i høringen har å si, men tror det uansett «vil gå veldig, veldig bra for statsråden».

– Kanskje ikke som Giske sier

Leder av kontrollkomiteen, Anders Anundsen (Frp), mener derimot at Giske så langt ikke har svart bra nok for seg.

– De tre konkrete mediesakene indikerer at ikke alt er som Giske sier. Derfor må vi få informasjonen fra dem som er direkte involvert. Det er viktig å se om praktiseringen av eierskapsutøvelsen er i tråd med de prinsippene som er fastsatt av Stortinget, sier Anundsen.

Han mener det er uheldig at Kolberg omtaler høringen som et politisk spill.

– Jeg har lagt merke til at Kolberg sier det stadig oftere i saker som angår Ap-statsråder. Men dette er en legitim og vikitg kontrolljobb som ivaretar kontrollfunksjonen til Stortinget.

AKTUELT NÅ