NRK Meny
Normal

– En stor skuffelse

SV og MDG kan ikke fatte at regjeringa ikke sier noe om hvor mye Norge skal kutte på hjemmebane. Ap-leder Jonas Gahr Støre er derimot svært fornøyd med regjeringas nye klimamål.

Audun Lysbakken kommenterer regjeringas nye klimamål

– Det er helt uforståelig for meg at Norge ikke kan sette et eget mål for egne utslipp, det er ingen grunn til å overlate dette til Brüssel, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SV og Miljøpartiet De Grønne er raskt ute med å skyte ned den nye klimaavtalen mellom KrF, Venstre og regjeringa som innebærer at Norge følger EUs mål om 40 prosent kutt innen 2030.

Rasmus Hansson

Talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Avtalen innebærer at Norge lener seg på det europeiske kvotesystemet uten å fastsette hvor mye som skal kuttes på hjemmebane.

– Den enkle sannhet er at EUs kvotemarked ikke fungerer. Denne avtalen er en ny måte å skjerme oljesektoren mot klimatiltak på, sier MDGs talsperson Rasmus Hansson.

Støre roser regjeringa

En som derimot nesten bare har ros til de fire partienes klimamål, er Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er godt ambisjonsnivå og fornufitg at vi samarbeider med vår nærmeste økonomiske handelspartner, sier Støre som så langt ikke har villet avsløre hvor mye Ap er villig til å kutte på hjemmebane.

Det eneste han savner er Norges bidrag til FNs kvotesystem, hvor rike land kan kjøpe seg kvoter i U-land.

– Vi må arbeide for at slike ordninger begynner å virke. Hvis ikke vi gjør det, låser vi de fremvoksende økonomiene til kull og sterkt forurrensende energikilder, sier Støre.

– Låvedøra på vidt gap

Lysbakken går mye lenger i å kritisere regjeringa for manglende tiltak utenfor Europa.

– Dette er et opplegg som er blottet for internasjonal solidaritet. Vi burde hatt et opplegg for å finansiere det grønne skifte i U-land, det er det ikke spor av her, sier Lysbakken.

Det grunnleggende klimaspørsmålet står i følge småpartiene SV og MDG fortsatt ubesvart.

– Jeg forstår ikke hvordan KrF og Venstre kan stille seg bak et opplegg som i praksis gjør at Norge ikke skal ha noe klart klimamål. Denne avtalen er en stor skuffelse, sier Lysbakken og Hansson følger opp:

– Låvedøra står fremdeles på vidt gap for å kjøpe seg fri fra utslippskutt på hjemmebane.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger