NRK Meny
Normal

– En klar oppfordring til Den norske kirke

Irlands klare flertall for homofile ekteskap er en tydelig beskjed til Norge. Det mener Sturla J. Stålsett som er leder for Åpen folkekirke.

IRELAND-GAYMARRIAGE/ Same-sex marriage supporters pose for a photograph at Dublin Castle in Dublin

62,1 prosent sa ja til å legalisere likekjønnede ekteskap i Irland i dag. Dette er en klar oppfordring til Norge, mener Sturla J. Stålsett i Åpen folkekirke.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Irland blir det første landet i verden som legaliserer likekjønnede ekteskap ved folkeavstemning. Da stemmene var ferdigtelt i samtlige 43 valgkretser, var seieren et faktum. Hele 62,1 prosent sa ja.

– Dette er et gledelig budskap for Irland, men også en klar oppfordring til Den norske kirke om å få innført en liturgi for likekjønnede ekteskap, sier Sturla J. Stålsett i Åpen folkekirke.

Håper på stemmer under kirkevalget

Sturla J. Stålsett

Sturla J. Stålsett leder organisasjonen Åpen folkekirke. Han håper Norge åpner for likekjønnede ekteskap etter kirkevalget til høsten.

Foto: KIRKENS BYMISJON / NTB scanpix

Organisasjonen stiller lister i ni av elleve bispedømmer ved høstens kirkevalg. Stålsett håper at Norge vil åpne for likekjønnede ekteskap etter valget.

Hvorfor er det så viktig?

– Det er viktig fordi mange opplever å få døra slengt i ansiktet når de ønsker å gifte seg. De ønsker å få den fest og velsignelse det er å bli viet i kirken, sier han.

Stålsett tror mange av kirkens egne medlemmer stemte ja under folkeavstemningen i Irland. Og nettopp derfor mener han beskjeden er så tydelig.

– Dette berører folk sterkt og mange ønsker at alle skal ha lik rett til å feire kjærligheten. Flere prester og biskoper ønsker også at dette skal være mulig, fortsetter han.

Stort engasjement før valget

Kirkevalget 2015 holdes samtidig med valg til fylkesting og kommunestyrer 13. og 14. september 2015. Aldri tidligere har et kirkevalg lignet mer på et politisk valg enn når kirkemedlemmer går til stemmeurnene i september.

– Det er stort engasjement. Mange opplever at det er mye som står på spill, sa Kristin Gunleiksrud Raaum i Åpen folkekirke til Dagen tidligere i år.

Kirkemøtet stemte i fjor ned forslag til både forbønns- og ekteskapsliturgi for likekjønnede par. Åpen folkekirke ble dannet som en reaksjon og har som et hovedmål å innføre ekteskapsliturgi for homofile og lesbiske.

– Kirken må åpne øynene

Hele 3,2 millioner irer deltok i folkeavstemningen som sa «ja» til homoekteskap fredag, og bare i én valgkrets stemte flertallet imot ekteskap mellom to personer av samme kjønn.

IRELAND-GAYMARRIAGE/ Same-sex marriage supporters kiss at Dublin Castle in Dublin

Tilhengere av homoekteskap feirer lørdag seieren etter folkeavstemningen ved Dublin Castle i den irske hovedstaden.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Dublins erkebiskop Diarmuid Martin, Irlands øverste katolske leder, slår nå fast at kirken er nødt til å åpne øynene.

– Jeg tror kirken nå trenger en realitetsorientering over hele linjen. Har vi fjernet oss totalt fra ungdommen? Dette er en sosial revolusjon som ikke begynte i dag, sier Martin, som hadde oppfordret folk til å stemme nei.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger