Hopp til innhold

– En høvding i norsk etterkrigshistorie

Berge Furre var en ukuelig forkjemper for fred og dialog, sier tidligere SV-leder Kristin Halvorsen.

Berge Furre på Stortingets talerstol i 1975

Berge Furre på Stortingets talerstol i 1975.

Foto: NTB scanpix

Den tidligere SV-lederen og historikeren Berge Furre døde tirsdag, 78 år gammel.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen var partileder i SV fra 1997 til 2012.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han var sentral i oppbyggingen av SV, og var partileder fra 1976 til 1983.

Kristin Halvorsen, som var SV-leder fra 1997 til 2012, sier til NRK at hun er trist og vemodig etter å ha hørt om Furres bortgang.

– Han var en høvding i norsk etterkrigshistorie. Ikke bare for norsk venstreside, men også fordi han holdt frem det tredje standpunktet mellom blokkene USA og Sovjetunionen under den kalde krigen, og var en ukuelig forkjemper for fred og dialog, sier Halvorsen til NRK.

Halvorsen mener Furre drev venstresiden til en blokkuavhengig og grunnleggende demokratisk politikk, med respekt for både bygd og by.

– Han har holdt en standard på alt han har gjort som har inspirert alle oss som fikk lov til å kjenne ham og jobbe sammen med ham. I tillegg hadde han en veldig stor anstendighet, respekt og ydmykhet overfor alle han møtte, selv om han gikk utenpå de aller fleste både når det gjaldt intellektuell kapasitet og kunnskaper, sier Halvorsen.

SV-leder Audun Lysbakken mener Furre bidro sterkt til å forme det moderne Norge.

– Det er en bauta som har gått bort, både i SV og i norsk samfunns- og kulturliv gjennom mange tiår. Vi er dypt takknemlige for det han har bidratt med til vår bevegelse og til det norske samfunnet, sier Lysbakken.

Berge Furre og Kåre Willoch

Berge Furre og Kåre Willoch på en pressekonferanse i forbindelse med EU-valgsendingene i 1994.

Foto: Alvik, Halvard / NTB scanpix

– Kunnskapsrik og handlekraftig

Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch sier Berge Furre nøt stor respekt blant politikerne.

– Berge Furre var en helt spesielt kunnskapsrik, handlekraftig og karakterfast politiker. Han og jeg var jo dypt uenige om meget, men min respekt for han var hele tiden meget stor, og jeg satte også stor pris på ham som kollega.

– Også hans andre politiske motstandere hadde svært stor respekt for ham. Hans vitenskapelige innsats var også betydelig og viktig, sier Willock til NRK.

Furre mottok Fritt Ords pris i 2003 for uredd og kraftfull bruk av det frie ord i norsk offentlig liv gjennom flere tiår.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam tror Furre vil bli husket som en av de viktigste politikerne på venstresiden i norsk politikk.

– Han var en av de aller største politikerne på venstresiden i Norge i etterkrigstiden, var opptatt av å få gjennomslag for ideene i den politiske hverdagen, sier Takvam.

Furre var også historiker og teolog.

– Det er svært få partiledere som samtidig er fremragende vitenskapsfolk og akademikere, og det var Furre absolutt. Han kombinerte politisk fremsynthet med akademisk innsikt, sier Takvam.

AKTUELT NÅ