Hopp til innhold

– En hån mot dyrenes behov

Nye bilder fra norske pelsdyrfarmer viser fortsatt omfattende skader på dyrene, til tross for ti år med løfter om bedring.

Det er snart ti år siden regjeringen lovte vesentlige forbedringer i behandlingen av pelsdyr.

I sommer tok Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet seg inn på 24 norske pelsdyrfarmer over hele landet, og avdekket og dokumenterte noen av de verste forholdene de har sett så langt.

– Vi har funnet skadde dyr, lidende dyr, dyr som har tvangsatferd. Vi har funnet mink med avspiste bakbein, hvor de har halt seg rundt etter forbeina, vi har funnet dyr med store sår fra hodet og nedover mot ryggen, avspiste ører og haler, sier informasjonsansvarlig Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen.

Eidsmo og dyrevernsaktivist Per Arne Tøllefsen brukte mellom seks og sju timer på å dokumentere funnene på hver gård. NRK har gjennomgått og kvalitetssikret bildene, og verifisert at de er tatt på de aktuelle pelsdyrfarmene.

– Personlig har jeg sett noe av det verste noensinne i år. Vi har jo funnet skadde og lidende dyr hvert år, men noe av det vi har sett i år er grovere enn tidligere, og det indikerer på ingen måte at dette er en næring som forbedrer seg, sier Eidsmo.

En mink på en pelsdyrfarm i Telemark har mistet det ene benet. Kun er blodig stump er igjen.

VIDEO: Dyrevernsaktivistene har igjen dokumentert omfattende skader på pelsdyr.

– En hån mot dyrenes behov

Flere av de skadde dyrene var ifølge Eidsmo og Tøllefsen samlet på en egen «sykeavdeling», der de har vært nødt til å leve uten diverse kroppsdeler.

– Det forteller meg at dette er en pelsfarmer som har bevisst plassert disse dyrene i en egen avdeling, og latt dem fortsette å leve uten bakbein i stedet for å behandle eller avlive dem, sier Eidsmo.

Regelverket sier at dyr med store sår og avspiste kroppsdeler skal avlives.

– Man ser mye skader når man inspiserer pelsfarmer, det er en uunngåelig del av det å drive med pelsdyroppdrett. Samtidig var dette ganske ekstremt, det gjør et veldig sterkt inntrykk å se et dyr som har levd uten begge bakbeina og som må hale seg bortover etter forbeina for å overleve, sier han.

Eidsmo og Tøllefsen mener det er merkelig at næringen i det hele tatt får fortsette driften.

– Dette er jo dyr som på ingen måte er skapt for liv i bur, og de drives til vanvidd av å stå innesperret på så små arealer. Dette er en hån mot behovene disse dyrene har i frihet.

I flere av burene har dyrene skadet både hverandre og seg selv, og bildene viser blant annet mink som har bitt hverandre i haler, ører og bein, som viser tvangsatferd og slåss med hverandre i små nettingbur.

Ifølge Tøllefsen har de også sett dyr som blir drept og spist på av sine egne søsken eller foreldre.

Odd Harald Eidsmo og Per Arne Tøllefsen

Odd Harald Eidsmo og Per Arne Tøllefsen har samlet inn bildematerialet.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Har ikke klart å rydde opp

Det nye bildematerialet er ikke unikt. Lignende bilder har dukket opp fra norske pelsdyrfarmer med jevne mellomrom de siste årene, og bransjen har fått «kniven på strupen» flere ganger.

– De har hatt utallige sjanser og et stort press på seg fra politikerne, men de viser jo nå at de ikke har klart å rydde opp, sier Eidsmo.

Eidsmo og Tøllefsen mener det overordnede ansvaret ligger hos regjeringen, og håper hele næringen blir lagt ned.

– Den enkelte pelsdyrfarmer har jo ansvar for å oppdage skader og åpenbare lidelser som pelsdyrene utsettes for, men det overordnede ansvaret er jo helt klart regjeringens og myndighetenes. Næringen har fått pågå i alt for mange år allerede, sier Eidsmo.

Les også: Lar pelsdyrnæringen leve
Les også: Nye skrekkbilder fra 39 pelsfarmere over hele landet

Denne minken på en pelsdyrfarm i Telemark, har bare tre hele ben igjen. Fra det ene bakbenet stikker bare knokkelen ut.

VIDEO: Flere pelsdyr manglet bakbein.

Ikke unikt

Dyrebaktivistene sendte inn en bekymringsmelding til Mattilsynet, som inspiserte gården grundig.

– De avdekket mye av det samme som oss etter at de hadde brukt flere dager inne på farmen. I dette tilfellet brukte de flere dager på å se til hvert enkelt dyr, som er det man må gjøre hvis man skal få et bilde av hvordan forholdene er på en pelsfarm, sier Eidsmo.

Mattilsynet sier dette er blant de alvorligste tilfellene de har sett, men mener gjennomsnittsnivået i bransjen har blitt bedre.

– Det kan godt hende at dette er blant de alvorligste funnene Mattilsynet har gjort, men det betyr ikke at dette er et helt unikt tilfelle blant pelsdyrfarmene, sier Eidsmo.

Les også: Pelsdyr måtte avlives etter tilsyn

– Klare regelbrudd

Guri Wormdahl

Guri Wormdahl mener bildene viser klare regelbrudd.

Foto: Anders Brekke / NRK

Samfunns- og myndighetskontakt Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag mener bildene viser klare brudd på regelverket.

– Her ser man helt klare brudd på de reglene som skal følges. Noen av dem skulle vært avlivet, eller behandlet for sår. Det er et helt klart brudd på de reglene som alle selvfølgelig skal følge, og det er alvorlig, også i vår næring, sier Wormdahl.

Ifølge Wormdahl er det nulltoleranse for å ikke følge opp og håndtere syke og skadde dyr.

– Jeg vet at utviklingen i pelsdyrnæringen er god, i den forstand at alle dyr i alt slags husdyrhold kan bli kan bli syke eller skadet. Slik er det også i pelsdyrnæringen. Vi skiller oss ikke fra annet husdyrhold på det området. Det vi jobber for hver eneste dag, og det vi skal stå som garantister for, er at de dyrene som blir syke og skadet skal tas hånd om, sier hun.

Wormdahl mener også at Norges Pelsdyralslag har god kontroll på hva som skjer på norske pelsdyrfarmer.

– Vi har allerede et utall tiltak for å sikre god dyrevelferd. I forhold til den millionen pelsdyr som finnes på norske gårder, er dette tross alt, selv om det er grusomme bilder vi ser, få tilfeller. Det er viktig å sette dette litt i perspektiv, sier Wormdahl.

Mattilsynet har nylig politianmeldt to pelsdyrbønder. I tillegg øker tallet på pålegg som Mattilsynet gir om å endre forholdene umiddelbart.

Dagsrevyen: Nye bilder viser store skader på dyr på norske pelsdyrgårder.

AKTUELT NÅ