NRK Meny
Normal

– En feiring i kongeparets ånd

Det blir både vinterleker, aktiviteter og festforestilling når det søndag markeres at det er 25 år siden kong Harald og dronning Sonja ble Norges kongepar.

Kong Harald og dronning Sonja signes i Nidarosdomen

SIGNET: Kong Harald og dronning Sonja ble signet i Nidarosdomen 23. juni 1991. De overtok tronen da kong Olav døde om kvelden 17. januar det året.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

– Dette blir en feiring i kongeparets ånd, og det har vært flott å få en forsmak på den nå som det er kommet snø på Slottsplassen, og barn leker der ute, sier kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, til NTB.

Søndag er det 25 år siden kong Olav døde etter et hjerteinfarkt, og daværende kronprins Harald overtok som konge.

– Jeg husker jeg sa til en av mine medarbeidere, for de spurte hvordan jeg hadde det, at jeg var lettere livredd, har kong Harald sagt til NRK.

Kong Harald og Gro Harlem Brundtland fotografert etter ekstraordinært statsråd 18. januar 1991

NY KONGE: Kong Harald og Gro Harlem Brundtland er her fotografert etter ekstraordinært statsråd ved midnatt etter kong Olavs død.

Foto: Hval, Morten / NTB scanpix

25-årsjubileet markeres med både minnegudstjeneste og ulike aktiviteter for små og store.

Hovedarrangementet er, etter kongeparets ønske, skilek på Slottsplassen, muligheter for barn til å prøve langrenn, snowboard, skihopping, is-sklie og skiskyting med laser.

Slik er jubileumsprogrammet:

  • Klokken 11 er det gudstjeneste i Slottskapellet.
  • Fra 11 og frem til klokken 16 er det vinteraktiviteter for barn og unge på Slottsplassen: Man kan prøve ski, snowboard, skihopping, is-sklie og skiskyting med laser. I Spikersuppa i Oslo sentrum kan barna prøve kunstløp. Mellom klokken 12.45 og 13.35 også Kongefamilien delta i aktivitetene på Slottsplassen.
  • Klokken 12.30 begynner den delen av jubileumsmarkeringen som skjer på Universitetsplassen. Erik Solbakken er konferansier, og flere artister, blant annet fra Melodi Grand Prix jr., skal opptre. Det blir aktivitetstelt for barn med kroneverksted, eventyrstunder, tegneverksted og fotovegg, og i et jubileumspostkontor kan man sende kort med eget jubileumsstempel for anledningen. Det er også matboder hvor man kan kjøpe noe å spise. Bodene og aktivitetsteltet holder åpent til klokken 17.30.
  • Rundt klokken 12.45 skal OL-ilden som skal brenne under Ungdoms-OL på Lillehammer, føres fra Slottsplassen til Universitetsplassen.
  • Mellom klokken 13.30 og 14 blir det kunstløpshow i Spikersuppa, og klokken 14.30 er det snowboardshow på Slottsplassen.
  • Klokken 15.15 oppfordres folk til å tenne lys til ære for kongeparet og til minne om kong Olav.
  • Fra klokken 15.40 skal Kongefamilien spasere fra Slottsplassen til Universitetsplassen og Aulaen, hvor de blir tatt imot av statsminister Erna Solberg.
  • Klokken 16 begynner den store festforestillingen i Aulaen, med skuespillere og artister som Sissel Kyrkjebø, Elias Akselsen, Tuva Syvertsen, Toralv Maurstad og Espen Skjønberg. Forestillingen ledes av Espen Beranek Holm og Lena Kristin Ellingsen.
  • Du kan følge først gudstjenesten klokken 11 og deretter resten av markeringen fra klokken 12.40 NRK1 og NRK.no.

Med så mange kongelige og offisielle gjester ute i gatene blant folk, er også politiet involvert.

– Det blir synlig, uniformert politi, men også tiltak som kun et trent øye vil legge merke til. Vi håper folk og kongehus får en minneverdig opplevelse, vi skal gjøre det vi kan for å legge til rette for det, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Det er 25 år siden kong Olav døde, og kong Harald og dronning Sonja overtok tronen. Dette markeres gjennom dagen med gudstjeneste og aktiviteter på Slottsplassen og Universitetsplassen i Oslo.

Kongelige gjester

Kongeparets gjester under folkefesten er kong Carl Gustaf og dronning Silvia av Sverige og dronning Margrethe av Danmark.

De skandinaviske kongefamiliene er nære venner. I dronning Margrethe fant dronning Sonja sågar en mentor da hun for 25 år siden skulle tre inn i rollen som Norges dronning – etter først å ha blitt møtt med skepsis da hun kom inn i det norske kongehuset.

Offisielt bilde av dronning Sonja og kong Harald i galla

JUBILEUM: Kong Harald og dronning Sonja markerer 25 år som Norges kongepar. Bildet er utgitt i forbindelse med jubileet.

Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff / NTB scanpix

I et intervju med NRK røper den danske dronningen at dronning Sonja har spurt både henne og hennes mor, dronning Ingrid, om råd.

– Hvilke råd kunne dere gi?

– Når det er vanskelig; ta det rolig, det kommer til å ordne seg, sier dronning Margrethe.

– Ikke lett å overta etter kong Olav

Råd kunne komme godt med, for dronning Sonja og kong Harald hadde store sko å fylle.

– Det var en stor oppgave å ta over etter kong Olav. Det var ikke noen lett oppgave. Han hadde jo fylt den med seg. Og alle var jo veldig, veldig glade i ham, sier kong Harald til NRK i forbindelse med jubileet.

– Man kan ikke forberede seg på noe sånt. Man må leve gjennom det og finne ut av det underveis. Hva som kreves, og hvorledes man kan løse oppgavene. Veien blir til mens man går, sier dronning Sonja.

Bilder av Kong Olav. Erik Bye leser hyllest til Kongen
NRK-reportasjer om Kong Olavs bortgang
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger