NRK Meny
Normal

– En del kommuner tar for høy risiko

Veksten i kommunenes kortsiktige gjeld er for sterk, mener regjeringen. Kommunalministeren vil nå gjennomgå regelverket for hvor stor risiko kommunene kan ta.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier at det skal komme frem hva som er kortsiktig og langsiktig gjeld i regnskapene.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Kommunen har ikke lov til å ta vesentlig finansiell risiko, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Veksten i kommunenes kortsiktige gjeld er for sterk. Det er helt åpenbart at en del kommuner tar for høy risiko, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Han sier at det er en vesentlig risiko for kommunene når de går inn i det såkalte sertifikatmarkedet, og at det er en risiko for at de ikke får lån hvis kapitalmarkedene tøker ut.

– Vil gjennomgå regelverket

– Man tar en vesentlig risiko når man går inn i sertifikatmarkedet, med korte lån, er det en vesentlig risiko for kommunene, sier Sanner.

Han sier at det er en risiko for at kommunene ikke får refinansiert sine lån hvis det blåser opp i kaptalmarkedene, eller at tjenestetilbudet i kommunene blir rammet fordi kommunene må bruker mer penger til renter på lånet.

Sanner sier at regjeringen nå vil gjennomgå den såkalte finansforskriften, som setter rammene for den risikoen kommunene kan ta.

Kortsiktig gjeld skjules i kommuneregnskapene

NRK kunne onsdag fortelle at kommunens kortsiktige gjeld nærmest har eksplodert, fra 3,5 milliarder ved inngangen til 2008, tlil 52 milliarder ved utgangen av november i fjor.

Bare det siste året, har veksten i den såkalte sertifikatgjelden økt med 29 prosent.

Men dette har fått liten oppmerksomhet, fordi det er usynlig i kommuneregnskapene.

Kommunenes standard for god regnskapsskikk sier at sertifikatlån med en løpetid helt ned til en måned skal føres som langsiktig gjeld i kommuneregnskapene.

Dermed fremstår det som i realiteten er kort gjeld som langsiktig gjeld.

– Minner om Terra-saken

NHH-professor Thore Johnsen mener at den skjulte kortsiktige gjelden i kommuneregnskapene er en tikkende bombe, og sammenligner regnskapspraksisen med Terra-saken.

Han karakteriserer det som helt utrolig at kommunene lever på en illusjon om at korte sertifikatlån er langsiktig gjeld.

– Dette minner sterkt om Terra-saken. Jeg sier ikke at dette vil gå galt. Men forutsetningen for at det ikke går galt, er at kommunestyrerepresentantene forstår denne tildekningen av fakta og den iboende risikoen, sier Johnsen.

– Skal komme tydelig frem hva som er kortsiktig gjeld

Kommunalminister Jan Tore Sanner sier at regjeringen nå vil ta grep for at det skal komme tydeligere frem hva slags gjeld som ligger i kommunene.

– Her må vi tydeliggjøre ansvaret. Vi ser nå på regelverket slik at det skal komme tydeligere frem hva som er kortsiktig og hva som er langsiktig, og vi ser også på finansforskriften som setter rammene for risiko, sier Sanner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger