Hopp til innhold

– En bok med en del hensynsløse trekk

Gjengivelsen av barnevernsrapportene i Seierstads bok kan forsvares, mener både politisk redaktør i Aftenposten og generalsekretæren i Norsk Presseforbund. Men Kjersti Løken Stavrum reagerer på ryktespredningen.

Harald Stanghelle

Harald Stanghelle er kritisk til en del av utleveringen i både Marit Christensen og Åsne Seierstads 22.juli-bøker.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Harald Stanghelle var raskt på banen etter at Marit Christensen ga ut sin bok Moren.

Han kritiserte forfatteren for å være for utleverende, og mente hun var brutalt åpen da hun inviterte leseren «inn i familiene Behring og Breiviks mest intime rom».

På mandag kommer Åsne Seierstads bok om 22. juli ut. Med tittelen En av oss. En fortelling om Norge går journalisten og sakprosaforfatteren også langt inn i familien Behring Breiviks private liv.

Morens fortid blir omtalt, og det er brukt ordrette gjengivelser fra taushetsbelagte barnevernsdokumenter.

Nærgående opplysninger

Harald Stanghelle omtaler En av oss som en sterk bok, skrevet av en glimrende forfatter.

– Hun er en skarp observatør, det har hun jo vist tidligere og jeg syns det er blitt en sterk fortelling om 22. juli og om oss. Samtidig er det blitt en bok med en del hensynsløse trekk, ikke minst når man ser på hvilke opplysninger som er tatt med, forteller redaktøren til NRK.

Stanghelle sier at flere av de nærgående opplysningene som Marit Christensen fikk kritikk for å ha tatt med i sin bok også er å finne hos Seierstad.

– Noe bidrar slett ikke til å øke forståelsen av Anders Behring Breivik, mener han.

På den annen side kan det la seg forsvare å ta med taushetsbelagte opplysninger om gjerningsmannen, sier Stanghelle, som allerede har lest boken.

– Det er ikke uvesentlig for forståelse av ham at vi også får et bilde av en familie som har hatt store kriser som må ha satt sine spor, sier Stanghelle til NRK.no.

Åsne Seierstad fortalte til NRK i går at hun mente opplysningene om Anders og Wenche Behring Breivik var av så stor offentlig interesse at de burde komme fram.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Harald Stanghelle

Harald Stanghelle mener «En av oss» er en bok med hensynsløse trekk, men at gjengivelsen av enkelte opplysninger kan forsvares.

Foto: NRK

En annen bok

Kjersti Løken Stavrum

Kjersti Løken Stavrum mener «En av oss» er en helt annet bok enn Marit Christensens, blant annet på grunn av mer tydelige avtaler.

Foto: NTB scanpix

Etter debatten om boken Moren, som ble utgitt 31. oktober, sa generalsekretær Kjersti Løken Stavrum at hun ville sende saken til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for vurdering dersom boken ble klaget inn for organet.

Løken Stavrum kalte det en spesiell sak.

– I utgangspunktet er det ingen ting som tilsier at det er mulig for PFU å vurdere den. Men når forfatteren her så tydelig påberoper seg Vær varsom-plakaten, beveger vi oss inn i et grenseland hvor det kanskje kan være riktig å få boka vurdert av PFU, sa Kjersti Løken Stavrum til NRK.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum mener Seierstads bok er en helt annen enn Christensen sin.

– Ikke minst på grunn av de tydelige avtalene, men også fordi hensikten med denne boka er så mye tydeligere. Seierstad søker en forklaring på hvorfor Anders Behring Breivik ble den han ble, sier Stavrum.

Stusser over rykter

Kjersti Løken Stavrum stusser over at Seierstad har valgt å videreformidle rykter fra blokka og nabolaget til Wenche Behring Breivik.

– Hun kaller det ryktespredning og det er nettopp det det er. Jeg syns det er underlig at Seierstad har valgt å ta med det.

Forfatteren mener på sin side at det kommer klart frem at enkelte påstander er rykter, og ikke fakta. Åsne Seierstad understreker at morens advokat har fått lese igjennom boken.

Stavrum mener også det er kontroversielt å videreformidle taushetsbelagte opplysninger, men sier det kan forsvares så lenge de er tatt med fordi de har en informasjonsverdi i denne sammenhengen.

– Journalistenes Vær-varsom-plakat sier jo at man skal være forsiktig med å ta med private eller sensitive opplysninger når det er saken uvedkommende. Jeg opplever de fleste av de detaljene her som relevante.

Grensene flyttes

Tord Jordet, advokat for Anders Behring Breivik

Tord Jordet, advokat for Anders Behring Breivik, mener det er betenkelig at taushetsbelagte opplysninger blir gjengitt.

Foto: NRK

Terrordømte Anders Behring Breiviks advokat Tord Jordet har ikke lest boken, og uttalte fredag ettermiddag at de som leter i gjerningsmannens barndom og oppvekst etter svar på hvorfor terrorangrepene ble gjennomført, er på villspor.

Advokaten sier det virker som at grensene for hva som skrives om familien Behring Breivik stadig flyttes.

– Generelt kan jeg si at det er betenkelig at man gjengir taushetsbelagte opplysninger og stadig flytter grensene for hva man tillater seg å skrive, sier Jordet til NRK.

– Moren ønsket fred og at man ikke skulle granske familien. Men det er tydeligvis ikke blitt respektert.

Ikke fornøyd med endringer i Moren

Åsne Seierstad

Da Seierstad intervjuet Wenche Behring Breivik visste hun ikke at moren hadde snakket med en annen journalist.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

I Marit Christensens bok ble Åsne Seierstad omtalt som en kjent forfatter på besøk ved Wenche Behring Breiviks dødsleie. I førsteopplaget står det at besøket kom uventet, at moren ble overrumplet og endte med å kaste både forfatteren og advokat Ragnhild Torgersen ut av værelset.

Det har både Kagge forlag og Ragnhild Torgersen reagert på. I andreopplaget av Moren kommer det enkelte endringer, men meningsinnholdet er det samme.

Åsne Seierstad er ikke fornøyd med endringene som er foreslått fra Aschehoug, Marit Christensens forlag.

– Det var bare skinnendringer. Det var bare språklige endringer og forandrer ingenting. Hvis man hører på lydopptaket av intervjuet, så er hun veldig godt forberedt. Vi skulle snakke om ABBs barndom. Det var det hun ville snakke om.

Forfatteren kaller påstandene en «grov anklage», samtidig tror hun partene vil komme fram til en løsning.

– Hadde det vært sant, hadde det vært pinlig for meg. Når det ikke er sant, så må jeg bare si: Beklager. Dette er feil. Vi har det på bånd, dette må dere nesten korrigere. Men jeg tror vi finner en løsning. Det er jeg sikker på.

Aschehoug og Marit Christensen har på sin side sagt at de har tatt hensyn til etikk og juss, og at de nye endringene i andreopplaget gjør hendelsesforløpet i Christensens bok tydeligere.

AKTUELT NÅ