– Ekstremiseringen foregår ikke i moskeene

– Moskeer er ingen arena for ekstremisering. Det skal være mulig å være religiøs, uten å bli likestilt med ekstremister, sier generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar.

Mehtab Afsar

– GIR ET FEIL BILDE: – Det er ofte en misforståelse at man ikke bruker norsk i moskeer. Det gir et feil bilde, sier generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han kjenner til den danske debatten om hva som blir sagt fra talerstolen i moskeene, men tror situasjonen der ikke kan sammenlignes med norske forhold.

– I Danmark er det blitt en veldig tilspisset situasjon. I Norge har vi en dialogform som er veldig bra og som gir rom for mangfold og felles møteplasser, mener Afsar.

Han tror det er en myte at det snakkes mest på fremmede språk i muslimske menigheter.

– Det er ofte en misforståelse at man ikke bruker norsk i moskeer. Det gir et feil bilde. Realiteten er at mange moskeer bruker norsk under fredagsbønn og på seminarer som arrangeres i regi av moskeer. Det meste som har med ungdomsarbeid å gjøre foregår på norsk. Og i kvinnegrupper, sier Mehtab Afsar.

Vi må ikke kriminalisere det å bruke andre språk enn norsk i moskeene

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar

– Ekstremiseringen foregår ikke i moskeene

Islamsk Råd Norge (IRN) er en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og organisasjoner i Norge. IRN har 42 medlemsorganisasjoner med over 82.000 medlemmer.

– Det er ikke slik at samtlige moskeer bruker norsk, og det skal være mulig å bruke andre språk. Vi har eldre medlemmer som kanskje ikke behersker norsk godt nok. Da må vi ikke kriminalisere det å bruke andre språk enn norsk, men heller se det som en berikelse og et uttrykk for mangfold, poengterer Afsar.

Han mener det er andre arenaer en moskeene som burde påkalle bekymring.

– Ekstremiseringen foregår ikke i moskeene, det har stort sett all forskning vist. Det er i lukkede miljøer og på internett at det hentes inn informasjon som fører til at noen blir ekstremister. Dette kan ulike instanser og fagfolk bekrefte, sier IRN-lederen.

De fleste ser ikke forskjell på det å være religiøs og ekstremist

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar

– Moskeer er ikke lukkede

Han stiller seg også undrende til påstander om at unge blir ekstreme av å oppsøke moskeer.

– Dersom man blir litt religiøs blir man ofte kalt radikalisert. Men det er misvisende å kalle det radikalisering. Det skal være mulig å være religiøs, uten å bli likestilt med ekstremister. Men de fleste ser ikke forskjell på det å være religiøs og ekstremist.

Mehtab Afsar håper at oppfatningen om at moskeene ikke ønsker innsyn, mister tilslutning.

– Moskeene er ikke lukkede, men er åpne så å si hele tiden. Hvem som helst kan gå inn og besøke moskeer. Det er ikke lukkede miljø. Noen vil gjerne lage et svart-hvitt bilde av hva islam og moskeer er. Det er på tide at dette bildet rettes på, oppfordrer han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger