– Ekspress-videregående gikk utover karakterene

Mathias Iden (21) er blant dem som har prøvd å ta videregående skole på kun to år. Selv hoppet han av etter ett år.

Bildemontasje: Bergen Handelsgymnasium og Mathias iden

SLUTTET: I perioden 2009 til 2013 tilbydde Bergen Handelgymnasium å ta videregående skole på to år. Mathias Iden var en av elevene som begynte på løpet.

Foto: NRK/PRIVAT

– Skulle jeg fullført videregående på to år ville det gått såpass utover karakterene mine at jeg ikke ville hatt godt nok snitt til å komme inn på senere studier, sier 21 år gamle Mathias Iden.

I 2009 begynte han på det fireårig prøveprosjektet på Bergens Handelsgymnasium der elever med karaktersnitt over 4 kunne ta studiespesialisering på to år for å komme seg raskere videre til høyere utdanning.

Men løpet ble for tøft, og i likhet med halvparten av de 73 elevene som gikk dette løpet, sluttet Iden etter ett år.

Til tross for at Bergen måtte legge ned tilbudet, tilbyr nå Hersleb videregående skole i Oslo den samme muligheten, og tilbudet roses bredt politisk.

– Må gjøre prioriteringer

Da Iden søkte syntes han det hørtes spennende å gi seg selv en utfordring uten helt å vite hva han faktisk gikk til. For 38,5 timer i uken viste seg å bli for mye.

– I løpet av året gikk det opp for meg hvor mye arbeid man måtte legge inn. Skal du fullføre løpet må du stille med god faglig oversikt og evnen til å kunne sette deg inn i mye nytt stoff på egen hånd, sier han og legger til:

– I tillegg må du gjøre noen prioriteringer hvis du har andre aktiviteter som tar mye tid. Det er for eksempel vanskelig å ha en deltidsjobb. Skal du lykkes må du sette av mye tid til skole, sier Iden.

For ham ble løsningen å bytte til det vanlige studieløpet etter ett år. Men selv om han valgte å hoppe av tror han at andre kan ha glede av ekspressløpet.

– Jeg synes det var en kjempefin erfaring å få mulighet til å teste seg selv. Elever som er sterke faglige får mulighet til å bli utfordret og får undervisningen tilrettelagt sitt nivå, sier han.

– Ga gode arbeidsvaner

Therese Jordal

FULLFØRTE: Therese Jordal (22) fra Bergen trivdes godt med toårig videregående skole.

Foto: PRIVAT

22 år gamle Therese Jordal gikk i samme klasse som Iden, og var blant elevene som fullførte ekspressløpet. Hun angrer ikke på at hun valgte å gjennomføre videregående på kortere tid.

– Jeg sitter igjen med en positiv opplevelse som lærte meg mer om å utarbeide gode arbeidsvaner, fordi vi ofte måtte levere under press for å få ting til å gå opp, sier Jordal

Likevel synes hun at ekspressløpet var krevende til tider.

– Jeg synes det var litt tøft i starten, og jeg ble påvirket av at mange sluttet. Men jeg er veldig glad for og stolt over at jeg ikke gjorde det, sier Jordal.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger